Naar seizoen 1982-1983

49. Het seizoen 1983-1984.

Op 8 september 1983 werd in de nieuwe clubtent voor de eerste maal de Algemene Ledenvergadering gehouden. Het volgende bestuur werd gekozen:
Voorzitter: G.v.Gerven
Secretaris: P.Moes
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: A.v.Gilst, A.Houwaart, H.Nieuwenburg, J.Nieuwenburg, H.Rademakers, J.Tetteroo en W.L. Zwalve.


Er werden vijf senior- en vijf jeugdteams ingeschreven met de volgende klasseindeling:
Senioren
1e elftal in de 4e klasse C van de KNVB
2e elftal in de reserve Hoofdklasse C van de HVB
3e elftal in de reserve 3e klasse H van de HVB
4e elftal in de reserve 3e klasse D van de HVB
5e elftal in de reserve 4e klasse G van de HVB

Jeugd
C-klassers, D-klassers, E-klassers en 2 F-klassers.


Als trainer voor de selektie werd de heer G.Perdijk uit Gouda aangetrokken.

Al snel bleek, dat de twee nieuwe velden niet zo best van kwaliteit waren. Want na de eerste regenbuien in september 1983 werden ze beide afgekeurd. En er volgden nog vele afkeuringen in de loop van het seizoen 1983-1984 en met alle gevolgen van dien. In het clubgebouw hoorde je de opmerking: "Als het mist wordt het hier afgekeurd".


Op zondag 9 oktober 1983 speelde Theo Mulder zijn laatste wedstrijd voor Oranjeplein 1.
In de Haagsche Courant van 6 oktober 1983 stond het volgende artikel:

ZONDAG NOG ……N KEER ALS VOETBALLER TEGEN CERCLE BRUGGE

Theo Mulder en Oranjeplein niet definitief uit elkaar.
Voor Theo Mulder is het komende zondag ťcht afgelopen. Dan neemt de 37-jarige speler van Oranjeplein definitief afscheid als actief voetballer. Het bestuur van de Haagse vierdeklasser biedt hem in de vorm van een erewedstrijd tegen het Belgische Cercle Brugge (de club van trainer Henk Houwaart) een afscheidscadeau aan. Toch gaan Mulder en Oranjeplein niet definitief uit elkaar, want daarvoor zijn beide partijen nog te zeer aan elkaar gebonden. Mulder, vorig seizoen kwam hij voor het laatst in actie, is elftalleider van het eerste team en de kans is groot dat hij ooit nog trainer van Oranjeplein wordt.
Theo Mulder heeft veel meegemaakt bij Oranjeplein. Successen en een minder goede sportieve periode lagen vlak achter elkaar. Met voetballen begon hij ooit bij Maasstraat. Later volgde een periode bij Holland Sport, waar hij in het tweede elftal speelde en vijf jaar was hij eerste elftalspeler van Laakkwartier. "Ik stopte toen een jaartje met voetbal, maar ik kon toch niet zonder die sport", herinnert de goedlachse Mulder zich. "En toen ben ik naar Oranjeplein overgestapt. Ik had er wat kennissen. Toen ik kwam, speelden we nog in de hoofdklasse HVB. Maar dat veranderde snel".
Onder leiding van trainer Bertus van Spronsen sprong Oranjeplein omhoog. Van de vierde naar de tweede klasse KNVB; de Haagse club stond om fraai en aantrekkelijk voetbal bekend. Theo Mulder: "We hadden goede voetballers toen. En iedereen stond op de juiste plaats. Die twee kampioenschappen waren voor mij een hoogtepunt, enorm leuk om mee te maken".
Nadat Van Spronsen Oranjeplein de rug toekeerde, ging het minder met de prestaties op het veld. Nogal wat spelers vertrokken, maar Theo Mulder bleek honkvast. "Ik vond het ook jammer wat er gebeurde, maar ik heb er geen moment over gedacht weg te gaan. Daarvoor vind ik Oranjeplein een te gezellige vereniging".
Al zegt hij wel, dat het de laatste jaren allemaal wat minder is geworden. "Vroeger, toen bleef iedereen na de training soms tot drie, vier uur hangen in het clubgebouw. Dat is nu niet meer zo. De meeste spelers zijn, vlak nadat de opstellingen bekend zijn, verdwenen. Dat vind ik wel eens jammer. Misschien komt dat echter wel weer terug".
VROEGER
"Maar de jeugd is nu eenmaal veranderd", weet Theo Mulder die door zijn ploeggenoten vanwege zijn leeftijd regelmatig als "Opa" werd aangeduid. "Vroeger was voetbal Šlles. Tegenwoordig zijn er voor de jeugd meer mogelijkheden. Ik ging lopend naar het terrein. Nu komen ze, bij wijze van spreken, alleen nog maar als ze met de auto worden gehaald. In het veld is het ook merkbaar. Wij gingen vroeger voor elkaar door het vuur, nu zie je dat ze de kop al snel laten hangen. Jammer, maar het is niet anders. Dat is trouwens overal, niet alleen maar bij Oranjeplein".
"Ik ben nooit een harde voetballer geweest", zegt Theo Mulder. "Vroeger was ik rechtsbuiten, pikte regelmatig mijn doelpuntjes mee omdat ik nogal snel was. De laaste jaren stond ik in de verdediging. Dan moest je wel eens een keer aan de noodrem trekken, maar ik heb nooit iemand geblesseerd. Wťl had ik het nogal eens met de scheidsrechter aan de stok. Ik kon mijn mond niet houden en ben dan ook wel een aantal malen uit het veld gezonden. Ik kon nu eenmaal niet tegen onrecht".
TRAINER
Zoals gemeld, blijven Oranjeplein en TheoMulder met elkaar verbonden. "Als leider ben ik nog steeds bij het eerste betrokken, ik assisteer trainer Perdijk ook bij de trainingen". Het had trouwens niet veel gescheeld, of Mulder was dit seizoen zťlf trainer van Oranjeplein geworden. "Ik zakte echter voor het theoretische gedeelte van de cursus oefenmeester III. Ik moet over een maand her-examen doen". Het is toch de bedoeling dat hij ooit als trainer bij zijn club aan de slag gaat. "Dat is wat mij betreft - en ook het bestuur - wel de bedoeling", Aldus Theo Mulder. "Veel kleine clubs kiezen tegenwoordig voor eigen leden. Het wordt allemaal zo kostbaar, een trainer van buitenaf. Maar uiteraard moet ik eerst dat papiertje halen. Die theorie valt me echter nogal zwaar. Wel jammer eigenlijk, want veel theoretische dingen zijn helemaal niet belangrijk. En ik heb toch zelf aardig tegen een bal aan kunnen schoppen".
DENNIS MULKENS


Hieronder een copie van de foto van het krantenartikel en 'n vijftal foto's van de afscheidswedstrijd zelf.Theo Mulder wordt toegesproken door voozitter G.v.Gerven.Met 'n handdruk sluit voorzitter G.v.Gerven z'n toespraakje.Het efltal van Cercle Brugge met uiterst rechts trainer Henk Houwaart.Een gezellig onderons voor de foto.Theo Mulder wordt uitgeleide gedaan door G.v.Gerven.De moeilijke gang naar de kleedkamer begeleid door Jan Nieuwenburg en Loek Houwaart.
In december werd zoals gewoonlijk het St.Nicolaasfeest voor de jeugd gehouden.

Tijdens de winterstop nam de jeugd deel aan zaalvoetbalwedstrijden.

En uiteraard werden tijdens de Paasdagen de traditionele jeugdtoernooien georganiseerd. Tijdens deze druk bezochte toernooien kwamen er problemen met de riolering naar voren. Het verhelpen van dit probleem zou weer enorm veel vergadertijd van diverse bestuursleden in beslag nemen.

Door de vele afkeuringen in het afgelopen seizoen vanwege de slechte kwaliteit van de twee nieuwe velden (op ťťn weekend waren de velden van Oranjeplein zelfs als enige afgekeurd) en het wegblijven van het Openbaar Vervoer tot aan de Buurtweg brachten voor de v.v.Oranjeplein nog meer problemen. Aan het eind van het seizoen vroegen een behoorlijk aantal leden overschrijving naar een club waar de afkeurings gevoeligheid van de velden niet zo hoog lag.

Nog voor het einde van het seizoen gingen Oranjeplein en Perdijk uit elkaar. Laatstgenoemde kon de selectie niet meer motiveren en wenste het dienstverband te beŽindigen. Voor de laatste wedstrijden werd Theo Mulder gevraagd om de laatste wedstrijden te begeleiden. Hij kon uiteraard ook niet voorklomen, dat het 1e elftal naar de Hoofdklasse degradeerde. Ook het 5e elftal degradeerde uit haar klasse en 'n lichtpunt in deze sombere tijden was dat 3e elftal het kampioenschap in haar klasse behaalde.


In mei 1984 gingen de bestuursleden een folder huis aan huis bezorgen in de buurt rond het Oranjeplein. Men trachtte op deze manier nieuwe leden aan te trekken en zodoende het bestaansrecht te continueren. Maar het resultaat na de inspanningen was bedroefend slecht.


Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
11 september 1983Alblasserdam 1-Oranjeplein 13-0
De ex-Sliedrechter Martin Kroeze heeft Orajeplein de das omgedaan. Hij scoorde voor zijn nieuwe club Alblasserdam drie keer onhoudbaar voor de Haagse goalie Hans van der Elst.
Haagsche Courant, 12 september 1983.
Oranjeplein 5-Rijswijk 66-1
25 september 1983RKDEO 3-Oranjeplein 21-1
Oranjeplein 3-Postalia 35-2
Oranjeplein 4-Duindorp SV 61-0
Oranjeplein 5-SOA 42-5
2 oktober 1983Oranjeplein 2-Scheveningen 33-1
Westerkwartier 5-Oranjeplein 30-2
Wilhelmus 8-Oranjeplein 42-4
Lens 8-Oranjeplein 52-1
8 april 1984Oranjeplein 1-Wippolder 13-7
Oranjeplein wist tweemaal een voorsprong te bewerkstelligen, maar na de gelijkmaker (3-3) van Frans van Straaten verpletterden de Delftenaren de thuisploeg volledig. Ad Houwaart, een eigen inzet van Wippolder en Fred Nolten waren verantwoordelijk voor de Oranjepleinproduktie.
Haagsche Courant, 9 april 1984.
15 april 1984DWO 1-Oranjeplein 13-0
DWO is op slechts ťťn punt van de koplopers gekropen. De doelpunten vielen pas in de laatste tie minuten van de wedstrijd.
6 mei 1984GDA 1-Oranjeplein 18-1
Voor Oranjeplein viel definitief het doek en degradeerde. Fred Pilk (3x), Arnold v.d.Helm, Ron v.Dijk, Henk Oosterwijk, Harry v.Leent en Cor Duyvestein doelpuntten voor de Loosduiners. Ad Houwaart zorgde nog voor de 0-1 stand.
Haagsche Courant, 7 mei 1984.
13 mei 1984Oranjeplein 1-SMV 10-3SMV Kamp
Oranjeplein vervulde zijn sportieve plicht, maar moest in de laatste zes minuten toch buigen voor de kampioen.


Jeugd
12 april 1984C-klDWO-Oranjeplein1-8
D-klOranjeplein-VUC5-1
E-klVredenburch-Oranjeplein2-0
F-klDEVJO-Oranjeplein3-2


Het F-team in seizoen 1983-1984Oranjeplein 3 kampioen van haar klasse in seizoen 1983-1984.Staand vlnr: Wim Nieuwenburg SR, Joop Keijzer, NN, Leen Keijzer, NN, Cees v.d.Wilden, NN, Gerrit v.Gerven, Arie Houwaart.
Zittend: Berebach, Ed Nieuwenburg, Henk v.d.Sluis, v.d.Sluis, Wim Nieuwenburg.


Eindstand seizoen 1983-1984 van de 4e klasse C KNVB
SMV 12234Kampioen
DWO 12232
GDA 12232
Wippolder 12230
Hoek van Holland 12225
Alexandria 12224
Postduiven 12222
Alblasserdam 12217
Hillegersberg 12214
Vredenburch 12213
WCR 12213
Oranjeplein 1228Degradeert naar Hoofdklasse HVB


Naar seizoen 1983-1984

50. Het seizoen 1984-1985.

Op de algemene ledenvergadering, gehouden in de kantine aan de Buurtweg, werden de volgende personen tot bestuursleden gekozen:
Voorzitter: G.v.Gerven
Secretaris: P.Moes
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: W.D.Bakker, A.G.v.Gilst, P.C.v.d.Hoek, A.Houwaart, H.Nieuwenburg, J.Nieuwenburg en J.Tetteroo.


Door de afname van het ledenaantal konden er slecht vier senior- en drie jeugdteams worden ingeschreven. De indeling bij de bond was als volgt:
Senioren
1e elftal in de Hoofdklasse B van de HVB
2e elftal in de reserve 1e klasse C van de HVB
3e elftal in de reserve 2e klasse F van de HVB
4e elftal in de reserve 3e klasse K van de HVB

Jeugd
Team D-klassers en twee teams F-klassers.


Als trainer van de selectie werd Theo Mulder aangesteld.

Er werd met de Gemeente Den Haag intensief gecorrespondeerd met betrekking tot de kwaliteit van de velden. De Gemeente onderkende het probleem en kwam na afloop van het seizoen met een behoorlijke korting op de huur over de brug.

In september 'n verzoek van Tamuvona om ons veld met twee kleedkamers te mogen gebruiken in de maand mei voor hun jeugdtoernooien.

In oktober werden de Nederlaagwedstrijden wederom gespeeld. FC Den Haag was een van de deelnemers aan de serie.

Wegens de financiŽle positie van de club moest er drastisch bezuinigd worden. Een van de posten was de representatie aan derden. In het vervolg werd er alleen nog thee en koffie geserveerd voor de wedstrijd, in de rust en na de wedstrijd.

Het tweede veld werd door de Gemeente op HVB afmeting gebracht en de afrastering aan de kant van de Landscheidingweg werd over een afstand van 60 meter van 3 meter naar 5 meter gebracht.

In november werd een onderzoek gedaan naar de bespelingsdruk van de velden. Ook Oranjeplein deed mee aan dit onderzoek.

De HVB verstrekte regelmatig de uitslagen en tussenstanden van de elftallen.

In november 1984 werd een sponsoringovereenkomst afgesloten met Las Vegas Amusement BV. De overeenkomst werd aangegaan voor de periode december 1984 t/m november 1985. De vereniging verplichtte zich tot het dragen van de kleding met reclame "LAS VEGAS AMUSEMENT".

Op 1 december werd het St.Nicolaasfeest voor de jeugd georganiseerd. Tevens was er de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd. Er waren 26 kleurplaten ingeleverd en de prijswinnaars waren: Wiliam Veraar (5 jaar), Jeffrie te Pas (7jaar) en Linda Nieuwenburg (12 jaar).

Op 22 december was een groot Kerstbal voor alle leden en donateurs. Het werd een gezellig feest.


ORANJEPLEIN VERLOOR ZIJN EREVOORZITTER.

Op 2 januari overleed toch nog onverwacht Peter Karel van Aken, in leven oud-voorzitter en erevoorzitter van onze vereniging. Hij was tevens drager van de gouden bondsspeld van de Haagse Voetbal Bond. Hij was voorzitter van onze club gedurende de jaren 1970 t/m 1976. Bij de bouw van de clubtent aan de Verlengde Waalsdorperlaan was hij zeer dicht betrokken. Hij was een man die er altijd was voor zijn club en stond bij de Bond zeer goed aangeschreven.


Met Pasen werden de traditionele jeugdtoernooien gehouden.


De financiŽle positie van de club verslechterde en na een aantal gesprekken met de Gemeente moest op 14 maart 1985 de Algemene Ledenvergadering een besluit nemen tot overname voor de duur van 25 jaren van het beheers- en beschikkingsrecht van het clubgebouw door de Gemeente. De tegenprestatie was, dat de banklening werd afgelost. De vergadering was unaniem van oordeel, dat er geen andere mogelijkheden meer waren en stemde voor.

Oranjeplein kreeg met ingang van 1 mei 1985 het gebruiksrecht tegen een huurbedrag per jaar. De club bleef hoofdgebruiker van de clubaccommodatie mits het ledental niet onder de door de KNVB gestelde norm van 50 leden geraakte. De optie tot het herverkrijgen van het beheers- en beschikkingsrecht werd aan Oranjeplein verleend, doch niet eerder dan na 5 jaar na aanvang van ingebruikgeving.

Een mogelijke accommodatiehuur door de Hague Road Runners werd voorlopig uitgesteld, aangezien zij elders een attractief onderkomen is aangeboden.

In mei 1985 werd Oranjeplein in de kwartfinale om de HC.cup uitgeschakeld door SVPTT.

In juni kreeg onze club ongewenst bezoek en werd een fruitautomaat meegenomen.

Aan het eind van het seizoen kon de volgende sportieve balans worden opgemaakt. Het 1e elftal eindigde op de 8e plaats in de Hoofdklasse HVB, het 2e elftal op de 4e plaats, het 3e elftal op de 10e plaats, het 4e elftal op de een na onderste plaats. Ook bij de jeugd waren geen kampioenen te melden, alhoewel de F-klassers altijd kampioen bij ons worden.


Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
16 september 1984Oranjeplein 1-Delft 11-2
Delft is de nieuwe leider in de hoofdklasse na de 1-2 winst op het vorig seizoen uit de KNVB gedegradeerde Oranjeplein.
Haagsche Courant, 17 september 1984.
Oranjeplein 2-WIK 33-0
Tonegido 5-Oranjeplein 35-3
HVV 6-Oranjeplein 46-0
30 september 1984Westerkwartier 1-Oranjeplein 12-2
Een wedstrijd waarin Oranjeplein dom ineerde, maar toch kwamen onze jongens op een 1-0 achterstand door een ongelukkige terugspeelbal van Henk Nieuwenburg. Het was Robert die de stand gelijk trok door een prachtig doelpunt. Westerkwartier kwam op 2-1, weer door pech van een Oranjepleiner (deze kreeg de bal op zijn lichaam). Na de rust was het zeker Oranjeplein die het initiatief naar zich toetrok. Westerkwartier werd volledig in de verdediging gedrukt en wist met kunst en vliegwerk de voorsprong te behouden. De keeper speelde heel sterk, schot na schot wist hij te keren tot drie minuten voor tijd. Een vrije trap, Coen Roos achter de bal en met een daverende knal, de keeper zal de bal niet hebben gezien, was het 2-2. Natuurlijk grote vreugde. Het was een sportieve wedstrijd onder goede leiding.
Jan Nieuwenburg.
DHL 5-Oranjeplein 43-1
Delfia 4-Oranjeplein 32-0
28 oktober 1984Oranjeplein 1-Naaldwijk 11-1
DUNO 3-Oranjeplein 33-0
Vredenburch 9-Oranjeplein 44-0
21 april 1985ADS 1-Oranjeplein 12-4
Bij Oranjeplein zorgden Coen Roos en Henk Houwaart voor de doelpunten.
Haagsche Courant, 22 april 1985.
Oranjeplein 3-RKDEO 62-2
5 mei 1985Oranjeplein 1-WIK 11-1
Oranjeplein 2-HVV 31-0
De Postduiven 4-Oranjeplein 35-0
12 mei 1985Oranjeplein 1-Westerkwartier 12-4


ORANJEPLEIN ONTREDDERD, SVPTT VERDER IN HC CUPTOERNOOI.
Zelfs toen Rob de Wit via zijn bijzonder fraai doelpunt Oranje naar de onverwachte zege op Hongarije schoot en dat heuglijke feit nauwelijks een halve minuut later in de kleedkamer van Oranjeplein werd gemeld, werkte dat feit geenszins opbeurend. SVPTT was en bleef winnaar (1-0) en dat was op dat moment het enige dat telde.
Geen plaats bij de laatste vier voor Oranjeplein en daar had de HVB-hoofdklasser toch wel een beetje op gehoopt. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen: Oranjeplein kwam op grond van het gebodene ook eerder in aanmerking om zich halve finalist in dit (vijfde) HC Cuptoernooi te mogen noemen. De gasten waren feller, agressiever en hadden constant het initiatief. Mŗŗr, en nu komt het, Oranjeplein creŽerde geen enkele echte kans. Zeker, vooral via een in de eerste helft formidabele Coen Roos (zou in hoofdklasse niet misstaan) werd SVPTT-doelman Ben de Jager op de proef gesteld, maar dat gebeurde of van te grote afstand of via dode momenten.
SVPTT daarentegen had in Wim van de Brink (lobje in handen van doelman Kees Simonis), de ruim twee meter lange Wim Lamens (schot via bovenkant lat over) en Rolf Rombout (voorlangs) drie spelers die de 1-0 op de voet hadden. Die viel uiteindelijk pas in de 30e minuut van de tweede helft. Rombout schoot van dichtbij die beslissende treffer.
Waarmee de onvrede over deze gang van zaken en vooral het optreden van scheidsrechter Peter Oskam (Zoetermeer) zich bij enkele spelers van Oranjeplein vertaalde in ongecontroleerde opmerkingen richting Oskam. Helemaal onterecht waren de emotionele uitingen nu ook weer niet. Voorop gesteld. Oskam floot technisch gezien een goede wedstrijd. Hij nam wel eens een verkeerde beslissing, maar welke sportman (en dat is hij toch ůůk) maakt geen fouten. Hij constateerde elke overtreding, maar hij floot, zoals SVPTT-trainer Jacob Brik het prima uitdrukte, niet preventief.
Oranjeplein claimde een strafschop (half uur eerste helft), toen Cook Houwaart over de knie ging bij Maarten Spaans. En inderdaad, acht , misschien wel negen van de tien arbiters zouden hebben besloten tot stipwerk. Toen Oskam bovendien, terecht overigens, een doelpunt van Henk Houwaart zes minuten voor tijd wegens "duwen in de rug" annuleerde en ťťn minuut voor tijd, zeer onterecht, SVPTT een strafschop toebedacht (Coen Roos zou Rombout hebben gevloerd, doelman Kees Simonis pareerde de inzet van dezelfde Rombout overigens schitterend), ja toen was de boot helemaal aan.
Vooral dankzij het optreden van Oranjeplein-trainer Theo Mulder en zijn aanvoerder Henk Nieuwenburg, beiden zowel tijdens de wedstrijd als na de wedstrijd een toonbeeld van sportiviteit, liep dit slechte maar enerverende bekerduel niet echt uit de hand. Ze konden echter niet voorkomen, dat Henk(ie) Houwaart volkomen ontdaan en huilend in de kleedkamer verdween en daar ook nog lange tijd zou blijven.
Haagsche Courant, 15 mei 1985.


Jeugd
29 september 1984SV'35 D2-Oranjeplein D11-11
10 november 1984DWO D5-Oranjeplein D12-6
Blauw Zwart F1-Oranjeplein F13-2
8 december 1984De Jagers D1-Oranjeplein D15-3
Ornas F1-Oranjeplein F20-5


Het eerste elftal in het seizoen 1984-1985.

Staand vlnr: Theo Mulder, Nico v.d.Hurk, Jan Kreulen, Peter Swart, Ben Zwambach, Teuns Roos, Fred v.d.Luitgaarden, Henk Nieuwenburg, Frans Wehrman
Zittend vlnr: Henk v.d.Bergh, Ed Nieuwenburg, Kees Simonis, John Nieuwenburg, Henk Houwaart, Marcel de Boer


Eindstand seizoen 1984-1985 van de Hoofdklasse HVB.
Wassenaar 12637Kampioen en promotie
Delft 12635Promotie
VVM 12632Promotie
Kranenburg 12630
TEDO 12630
Full Speed 12629
Naaldwijk 12626
Oranjeplein 12625
Quintus 12624
WIK 12623
ADS 12620
Archipel 12620
Westerkwartier 12617Degradatie
Zwart Blauw 12616Degradatie


Naar seizoen 1984-1985

51. Het seizoen 1985-1986.

Op de algemene ledenvergadering, gehouden in september in het clubgebouw, werd een contributieverlaging voorgesteld. De contributie ging voor de senioren van fl 215,-- naar fl 100,-- en voor de jeugdleden ongeacht de leeftijd naar fl 40,--. Gevolg hiervan was een toename van het aantal senior- en jeugdleden.
De bestuursopgave aan de voetbalbond luidde als volgt:
Voorzitter: G.v.Gerven
Secretaris: P.Moes
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: W.D.Bakker, A.G.v.Gilst, P.C.v.d.Hoek, A.Houwaart, H.Nieuwenburg, J.Nieuwenburg en J.Tetteroo.

Voorzitter G.v.Gerven moest in oktober wegens een slopende ziekte zijn functie neerleggen. Tot plaatsvervanger werd benoemd G.Houwaart en A.Houwaart jr werd bereid gevonden de functie van penningmeester voor de rest van het seizoen 1985-1986 te vervullen.


Voor dit seizoen kon het bestuur weer vijf seniorelftallen inschrijven. Mede ook door de aanwas van nieuwe jeugdleden werden vijf jeugdteams ingeschreven. De elftallen van Oranjeplein waren als volgt ingedeeld:
Senioren
1e elftal in de Hoofdklasse HVB
2e elftal in de Reserve 1e klasse F HVB
3e elftal in de Reserve 2e klasse M HVB
4e elftal in de Reserve 5e klasse J HVB
5e elftal in de Reserve 5e klasse F HVB

Jeugd
C-klassers
D-klassers
E-klassers
2 teams F-klassers.


De redactie van het clubblad gaf in augustus 1985 te kennen om te stoppen. Aangezien er geen leden waren om die taak uit te voeren, werd besloten om de werkzaamheden uit te besteden. De vervaardiging van het clubblad voor het komend seizoen werd door Haeghepoorte uitgevoerd.

In oktober kreeg de club weer ongewenst bezoek en miste daarna een groot gedeelte van de kantinevoorraad. Er werden voorbereidingen getroffen voor een alarminstallatie.

St.Nicolaasfeest voor de kleintjes werd in december georganiseerd.

Op 8 december 1985 werden wederom alleen de twee velden van Oranjeplein afgekeurd. De consulaire dienst gaf, bij monde van de plaatsvervangende hoofdconsul G.Bentz,nu wel toe, dat de speelvelden van Oranjeplein tot de slechtste van de regio Den Haag behoorden.
Ondanks de vele werkzaamheden, welke de Gemeente aan de velden had verricht, liet de kwaliteit nog zeer te wensen over. Onze club leed ernstige financiŽle schade, onder andere door lagere inkomsten uit de kantine.

Ook met het doortrekken van het Openbaar Vervoer naar de Buurtweg wilde het ook nog niet echt vlotten.

In december werd wederom een subsidie aangevraagd bij de Shell. In 1983 had onze vereniging fl 750,-- subsidie ontvangen om het exploitaie-tekort te dekken. We kregen nu echter nul op rekest.

ORANJEPLEIN VERLIEST WEDEROM EEN BESTUURSLID.

Op 26 februari overleed na een lang ziekbed Gerardus Martines van Gerven. In leven voorzitter van de vereniging. Enkele weken na het aanvaarden van de voorzittershamer voor het zesde seizoen werd hij ziek en de lange strijd heeft hij niet kunnen winnen. Hij was degene, die zeer nauw bij de bouw van de clubtent in 1983 betrokken was en onder zijn aanvoering heeft Oranjeplein de beste onderhoudsploeg uit zijn bestaan gekend. Gerrit overleed op de veel te jonge leeftijd van 68 jaar.Op 30 en 31 maart 1986 werden de Paastoernooien voor de jeugd georganiseerd en 29 en 30 april 1986 de seniorentoernooien.

Voor de jeugdsportaktiviteiten over het jaar 1985 werd 'n subsidie van fl 544,50 ontvangen.

Aan het eind van het seizoen eindigde het 1e elftal met TEDO op een gedeelde tweede plaats. In een beslissingswedstrijd op 11 mei 1986 moesten de ploegen uitmaken wie voor promotie naar de KNVB in aanmerking kwam. TEDO promoveerde door een 3-1 overwinning.


Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
22 september 1985WIK 1-Oranjeplein 12-5
ORANJEPLEIN SLAAT LAAT TOE
In de typisch Haagse derby WIK-Oranjeplein zat het venijn duidelijk in de staart. Het werd uiteindelijk 2-5, maar 13 minuten voor tijd was de stand nog 2-2.
Met op de achtergrond de feestvreugde bij FC Den Haag ontspon er zich in het Zuiderpark een aardige wedstrijd. Beide teams hadden voor de wedstrijd slechts twee punten uit drie duels gehaald. Oranjeplein-trainer Theo Mulder zei voor de wedstrijd dat hij hoopt om dit jaar toch weer bij de promovendi te behoren. "Maar de verschillen in de hoofdklasse zijn erg klein. Je kunt met 25 punten degraderen en met 29 punten promoveren. Dus waarschijnlijk zal deze competitie tot aan het einde spannend blijven", aldus Mulder.
Oranjeplein begon zeer sterk met prachtige combinaties van de aanvallers Ad en Henk Houwaart, wat uiteindelijk resulteerde in 0-1 door goed doorwerken van Coen Roos. Maar een minuut na deze opening kwam WIK alweer langszij door een onnodige handsbal van Oranjeplein in het strafschopgebied. De strafschop werd door Hazebroek benut. Het eerste half uur was voor Oranjeplein, maar WIK kwam langzaam maar zeker terug. Trainer Theo Mulder van Oranjeplein wisselde de duidelijk geÔrriteerde Henk Houwaart voor Peter Swart. Dat was goed gezien, anders had hij er waarschijnlijk niet zo goed van af gekomen.
De laatste paar minuten waren duidelijk irritant. Veel overtredingen van beide kanten. Misschien had de overigens goed leidende scheidsrechter Beije uit Leiden iets meer moeten doen dan alleen fluiten.
AGRESSIEF
WIK ging na rust door zoals het in de eerste helft was geŽindigd. Fel en agressief, wat in de 48e minuut resulteerde in 2-1 door Ponsen. Oranjeplein leek nu duidelijk aangeslagen, maar na 55 minuten wisselde Mulder Marcel de Boer in voor Henk v.d.Bergh. In de 77e minuut scoorde Oranjeplein via een prachtige kopbal van Henk Nieuwenburg 2-2.
Met nog 13 minuten te gaan was de strijd weer geheel open. In de 84e minuut mocht Oranjeplein een vrije trap nemen vanaf 30 meter van het doel. Coen Roos schoot hieruit raak: 3-2. Nu nam Oranjeplein het heft in handen. Ad Houwaart ontweek de buitenspelval omdat een geblesseerde WIK-speler achter bleef: 2-4 (86e minuut). Om het feest compleet te maken scoorde Peter Swart heel simpel 2-5.
Haagsche Courant, 23 september 1985.
Oranjeplein 2-Quick 63-2
Verburch 12-Oranjeplein 41-2
17 november 1985SEP 1-Oranjeplein 12-2
Oranjeplein had het tegen SEP moeilijk en bleef op 2-2 steken. Bij SEP troffen Leo Boer en Jack Altena de roos. Henk Houwaart en John Nieuwenburg schoten voor Oranjeplein raak.
Haagsche Courant, 18 november 1985.
BMT 2-Oranjeplein 21-2
Oranjeplein 3-VUC 81-2
Oranjeplein 4-Westerkwartier 60-0
6 april 1986Oranjeplein 1-Archipel 15-1
Oranjeplein liet Archipel met 5-1 in het zand bijten en velde ook bijna het vonnis over de Buurtweg bewoners. De thuisclub leidde na de eerste helft al met 3-0 door doelpunten van Piet v.d.Berg, Coen Roos en Henk Houwaart. Na de hervatting scoorde Henk Houwaart zijn tweede treffer en nam Peter Swart nummer vijf voor zijn rekening. De eer voor Archipel werd gered door Guus Budel.
Haagsche Courant, 7 april 1986
Oranjeplein 2-DHC 50-2
Naaldwijk 3-Oranjeplein 33-0
RKDEO 13-Oranjeplein 41-1
20 april 1986Oranjeplein 1-Quintus 11-0
Oranjeplein had het tegen Quintus moeilijk maar de ploeg wist toch de volle buit binnen te halen (1-0). De winnende treffer kwam een kwartier voor tijd van de voet van Henk Houwaart.
Haagsche Courant, 21 april 1986.
Oranjeplein 2-SEP 21-3
Tonegido 6-Oranjeplein 34-1
SEP 8-Oranjeplein 40-1
27 april 1986Oranjeplein 1-ADS 13-2
Graaf WII Vac 4-Oranjeplein 32-0
Westlandia 22-Oranjeplein 43-0
11 mei 1986TEDO 1-Oranjeplein 13-1
TEDO SCHRIJFT GESCHIEDENIS.
TEDO werd 16 mei 1931 opgericht. Gedurende die (bijna) 55 jaar speelde de club nimmer in de KNVB. Gisteren, aan de vooravond van zijn verjaardag, schreef hij geschiedenis door zich eindelijk bij de "grote jongens" te voegen.
Op het complex van VUC won de ploeg van trainer Daan Regeer (oud-Oranjepleinspeler) de beslissingswedstrijd in de HVB-hoofdklasse tegen Oranjeplein met 3-1.
Bloemen, champagne en klapzoenen. Het viel de spelers en begeleiders van TEDO op het veld allemaal ten deel, terwijl het zwaar teleurgestelde Oranjeplein razendsnel de beslotenheid van de kleedkamer opzocht. Het hoort allemaal bij zo'n beslissingswedstrijd.
De uitersten (vreugde en verdriet) maken de sport in het algemeen en het voetbal in het bijzonder boeiender dan zo'n allesbeslissende wedstrijd zelf. TEDO-Oranjeplein liet zich naar verhouding uiteraard vergelijken met de Engelse Cupfinal tussen Liverpool en Everton.
Behalve dat de uitslag correspondeerde met het gebeuren op het heilige gras van Wembley vertoonde ook het spel grote mate van gelijkheid. Nervositeit alom, een enorme inzet, slecht voetbal, hard (op een enkel incidentje na bleef alles binnen de grens van het toelaatbare) en een scheidsrechter die binnen de lijnen de baas was.
Kortom, TEDO-Oranjeplein was een duel dat werd gespeeld op het scherpst van de snede en waarbij het resultaat model stond voor ťťn (lang) seizoen harde arbeid.
En die gedacht hield zowel TEDO als Oranjeplein aanvankelijk in een wurgende greep. De angst om te verliezen overheerste zo duidelijk, dat pas in de tweede helft de strijd volledig losbarstte.
Mede of wellicht juist, door de vroege treffer van Rinus van der Mark. Hij had al twee minuten na de hervatting succes met een fel schot in de hoek.
MAGNIFIEK
Dat doelpunt brak de wedstrijd helemaal open, zeker nadat Ed Nieuwenburg met een magnifiek afstandschot (van zo'n 25 meter kogelde hij de bal in de kruising) de gelijkmaker op zijn naam had gebracht. Oranjeplein leek toen door te stomen naar een rentree in de KNVB (na twee jaar), maar daar was dan toch weer Rinus van der Mark. Hij kreeg van de Oranjeplein-defensie alle vrijheid om de voorzet van Kees Paternot achter doelman Kees Simonis te koppen.
Vanaf dat moment was het een gelopen koers voor TEDO, dat via de counter echter pertinent weigerde te profiteren van de alles-of-niets-pogingen van Oranjeplein.
Pas twee minuten voor tijd schoot aanvoerder Gerard van Delft zijn ploeg definitief naar de winst 3-1. "Dit is een enorm succes voor een elftal dat helemaal uit eigen jongens bestaat. Een unieke situatie in de (Haagse) voetbalwereld" bracht een dolgelukkige Daan Regeer uit die overigens de vereiste papieren mist om als trainer van een KNVB-vierdeklasser te mogen fungeren.
"Ik krijg dus een jaar dispensatie, daarna zal ik - want TEDO kan zich makkelijk handhaven in die vierde klasse - moeten vertrekken. Een cursus volgen?
Ben je gek, dat is mij allemaal te moeilijk. Ik ben maar een gewone arbeider en ik kan al die dingen niet onthouden".
Haagsche Courant, 12 mei 1986.


Eindstand van het seizoen 1985-1986 Hoofdklasse HVB.
Naaldwijk 12233Kampioen en promotie
Oranjeplein 12231
TEDO 12231
Kranenburg 12225
ADS 12224
WIK 12223
FullSpeed 12222
Quintus 12222
SEP 12216
ESDO 12215
PDK 12213
Archipel 1227Degradatie

Wedstrijd op 11 mei 1986 voor promotie naar de KNVB:
TEDO 1 - Oranjeplein 1 2-1 TEDO promoveerde


De voetbalvereniging ORANJEPLEIN bestond op 30 mei 1986 50 jaar. En dat feit werd feestelijk herdacht. Middels een grote loterij waren de benodigde financiŽn vergaard om de feestelijkheden te kunnen organiseren.


De donderdag 29 mei 1986 stond in het teken van het sportieve gebeuren en het bestuur had het vlaggeschip van ODB uitgenodigd om tegen Oranjeplein 1 een erewedstrijd te spelen. De avond zelf werd geopend met een spetterende show van drumband "HULSKER". Voor de wedstrijd werden een viertal Oranjepleiners gehuldigd in verband met hun langdurig en veelvuldig uitkomen in wedstrijden voor Oranjeplein 1. Henk Nieuwenburg werd gehuldigd voor 1000 wedstrijden, Bertus van Aken voor 750 wedstrijden en Piet en Henk v.d.Bergh beiden voor 500 wedstrijden. Na afloop was er 'n Discolight Show in het clubgebouw.

Hieronder een aantal foto's van die dag.


Het marjoretten team in aktie.

Drumband "HULSKER" begeleidt de elftallen naar het speelveld.

Rondje om het veld.Het Oranjeplein elftal, dat de erewedstrijd gaat spelen.

Staand vlnr: Theo Mulder, Ch.Chang, Henk Houwaart, Bertus van Aken, Piet v.d.Bergh, Cees Simonis, Ed Nieuwenburg, Ben Zwambach. Zittend vlnr: Henk v.d.Bergh, Marcel de Boer, Michel Nieuwenburg, Peter v.d.Hoek, John Nieuwenburg, Henk Nieuwenburg.


Met z'n allen op de foto.Toespraakjes horen erbij.Huldiging Henk Nieuwenburg.Huldiging Bertus van Aken.Van Bertus twee foto's?Huldiging Henk en Piet v.d.Bergh.Ook de aanvoerder van ODB wordt niet vergeten.De voorzitter van ODB de heer Doorschot doet z'n zegje.Dit spreekt voor zich.Nog even het arbitrale trio en de wedstrijd kan beginnen.De toeschouwers.Na afloop van de wedstrijd.

Jan Nieuwenburg en Riet Kreulen in een onderonsje.De mensen van de bediening

Op vrijdag 30 mei 1986 werd een receptie gehouden in het clubgebouw. Deze zeer druk bezochte bijeenkomst stond onder leiding van ceremoniemeester W.D.Bakker. Tijdens deze recepetie werden een aantal bestuursleden van Oranjeplein in het zonnetje gezet. Ome Arie Houwaart werd voor zijn vele verdiensten voor de vereniging en in het algemeen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau in zilver. De zilveren onderscheiding werd hem opgespeld door Haagse Wethouder Verduyn Lunel. En de koek was nog niet op, want door bestuurslid Piet Kroon van de Haagsche Voetbal Bond werd aan Ome Arie ook nog de gouden speld van de KNVB afdeling 's-Gravenhage uitgereikt. En als klap op de vuurpijl reikte Piet Kroon dezelfde onderscheiding in zilver uit aan Jan Nieuwenburg voor het vele werk, dat laatstgenoemde in de afgelopen jaren als bestuurslid voor de vereniging maar ook voor de Voetbalbond had verricht. Tot slot werd het jarige arbeidersclubje uit de Gortmolen door de Gemeente onderscheidden met de Sportpenning van de Gemeente Den Haag en wethouder Verduyn Lunel overhandigde de onderscheiding aan voorzitter G.Houwaart. Naar mijn mening een unieke gebeurtenis in het bestaan van de v.v.Oranjeplein. Van de zustervenigingen en officiŽle instanties werden cadeaux ontvangen en al met al kon worden teruggeblikt op een zeer geslaagde dag.

Hieronder een indruk van de gebeurtenis.


De uitnodiging.Wethouder Verduyn Lunel speldt de eremedaille op.De welkomstoespraak.Luisteren naar 'n andere spreker.Van Gilst: "Zal ik het even doen?".De voorzitter van Scheveningen.De geschenken worden in ontvangst genomen.

Heer Kroon speldt de bondspenning bij Arie Houwaart op.

Heer Kroon doet dit ook bij Jan Nieuwenburg.Onze Floor in vol ornaat.Gezellig aan de bar.Gezellige drukte.Helemaal in de wolken.Het was en bleef gezellig.Het bestuur met de nieuwe KNVB-vlag.

Vlnr: Wim Bakker, Aad Houwaart, Jan Nieuwenburg, Theo Mulder, Loek Houwaart, Tom v.Gilst, Ad HOuwaart, Arie Houwaart, Rinus v.d.Hoek en Jan Tetteroo.


Op zaterdag 31 mei werd een gezellige feestavond georganiseerd in het eigen clubgebouw. Op deze avond werden een aantal leden en donateurs gehuldigd, die al langdurig verbonden waren aan onze vereniging. Zij ontvingen, naast een persoonlijk woordje van de voorzitter, een herinneringstegel en 'n bloemetje. Onder het genot van 'n hapje en 'n drankje werden verhalen uit het verleden opgerakeld. De avond werd muzikaal omlijst door de "SOUNDFREE" band en menigmaal gingen de beentjes van de vloer om te dansen. Al met al was het een prachtig "GOUDEN" jubileum.

Hieronder enige foto's van die avond.


De toegangskaart ontworpen door Aad Houwaart.De opening door de voorzitter.Allereerst de oudste van ons allemaal even toespreken.Even een dansje.En vervolgens huldigen.Waren die combinaties toen mode?Piet Houwaart wordt bedankt voor z'n langdurig lidmaatschap van de club.De toehoorders zijn toch onder de indruk van dit feit.Harm Kreulen ook in het zonnetje.Hans Rademakers uiteraard ook niet vergeten. Weet U nog? Hij stond als een van de eerste jeugdleden op het toneel van het Volksgebouw in juni 1950.De vrouw van Aad Veltkamp was blij verrast en vond het geweldig.Onze Wim Nieuwenburg stelde zulke zaken altijd zeer op prijs.Onze Floor v.d.Voet werd uiteraard niet vergeten.Al de gehuldigden op de foto.Na al dat gepraat kan het feest beginnen.Wie zal de mop verteld hebben?Aan dansen geen gebrek.Gezellig onder elkaar.En daar was het ook gezellig.En daar ook.,En daar ook.Een foto van de tegel, welke aan de gehuldigden werd gegeven.Naar Seizoen 1986-1987