Naar seizoen 1985-1986

52. Het seizoen 1986-1987.

Op de Algemene Ledenvergadering werd een totaal nieuw bestuur gekozen en wel de volgende samenstelling:
Voorzitter: G.Houwaart
Secretaris: A.G.v.Gilst
Penningmeester: A.Houwaart jr.
Commissarissen: A.Houwaart, J.Nieuwenburg, W.E.Nieuwenburg Sr en H.Rademakers.


Er werden door het bestuur vijf senior- en vijf jeugdteams bij de voetbalbond ingeschreven met de volgende indeling:
Senioren
1e elftal in de Hoofdklasse van de HVB
2e elftal in de reserve 1e klasse F van de HVB
3e elftal in de reserve 2e klasse G van de HVB
4e elftal in de reserve 4e klasse J van de HVB
5e elftal in de reserve 4e klasse K van de HVB

Jeugd
B-team
C-team
D-team
E-team
F-team


De vervaardiging van het clubblad was voor het seizoen 1986-1987 wederom ondergebracht bij Haeghepoorte.

De training van de selectie stond ook dit seizoen onder leiding van Theo Mulder.

Voor de trainingen van de jeugd kon ook dit seizoen weer gebruik worden gemaakt van hal II van het sportcomplex "De Houtzagerij".

In september werd de alarminstallatie geïnstalleerd, zodat bij ongewenst bezoek een melding rechtstreeks bij de politie in Wassenaar terechtkwam.

In december werd het St.Nicolaasfeest voor de kleinste jeugd georganiseerd en de grotere gingen zwemmen in Wassenaar.

In januari 1987 werd de laatste aanbevelingen cq wijzigingen in de huurovereenkomst voor de clubaccommodatie aan de Gemeente Den Haag doorgegeven.

Tijdens de Paasdagen werden de jaarlijkse jeugdtoernooien georganiseerd.

De subsidie voor jeugdsportactiviteiten bedroeg over het jaar 1986 fl 701,80.

Op 29 maart werd het eerste elftal kampioen van de hoofdklasse HVB en promoveerde weer naar de KNVB. Op 11 april werd een feestavond ter gelegenheid van dit kampioenschap gehouden. Tijdens deze avond werden onze eerstelingen gehuldigd en kon worden teruggekeken op een gezellig feest.

In juni 1987 werd Oranjeplein als kampioen door de KNVB uitgenodigd om deel te nemen aan de districtkampioenschappen.


Zomaar wat uit- en verslagen van wedstrijden.
Senioren
16 november 1986Oranjeplein 1-Quintus 10-0
ORANJEPLEIN VOETBALT ZOALS HET HOORT.

QUINTUS OP WILSKRACHT NAAR GELIJKSPEL.

Met de rechtervoet in het dampende water, liet John Nieuwenburg alle loftuigingen van zijn teamgenoten over zich heen komen. "Hoe zou die man in vredesnaam voetballen als zijn enkel helemaal in orde was?", vroeg doelman Kees Simonis zich hardop af. En Inderdaad, wat de middenvelder van Oranjeplein met een deels versleten enkelgewricht kan, is nog altijd geweldig. Het koste de verzorger een uurtje voor én na de wedstrijd om Nieuwenburgs enkel in conditie te houden, maar het is de moeite waard. Ook al bleef Oranjeplein gisteren tegen Quintus steken op 0-0, er viel vooral dank zij de bekendste van de vier Nieuwenburgen weer meer dan genoeg te genieten.
Onder aanvoering van een onnavolgbare John Nieuwenburg (één foute handeling in negentig minuten) was Oranjeplein de dominerende ploeg. Niet in de laatste plaats omdat deze club zo begiftigd is met veel meer technisch begaafde spelers. Quintus stelde daar vooral werklust tegenover. Zo ontwikkelde zich een duel met botsende stijlen, die uiteindelijk gelijkelijk werden beloond. Dat deed weliswaar geen recht aan de mogelijkheden en spelopvatting van Oranjeplein, maar daar staat tegenover dat de ploeg zich veel te weinig echte kansen schiep. En als klap op de vuurpijl miste Marcel de Boer zeven minuten voor tijd ook nog een strafschop. Diens ongecontroleerde trap, waaruit de bal hoog langs het doel vloog, toonde exact aan waar de makke van het verder superieure Oranjeplein lag.
Het ziet er niettemin naar uit dat de formatie van de Nieuwenburgen en Houwaarts de magere periode definitief achter zich heeft. Na de terugval een paar jaar geleden uit de hoogste regionen, maakt Oranjeplein zich nu weer op voor de sprong naar de KNVB. Belangrijkste concurrent daarbij is vooralsnog Quintus. REMO was dat ook, maar deze ploeg is afgevallen na de onverkwikkelijke gebeurtenissen enkele weken geleden tegen Quintus.
Nu REMO door de HVB een klasse wordt teruggezet, weten de overblijvende clubs niet goed wat er nu verder gaat gebeuren. Speelt REMO strak de competitie uit, volkomen ongemotiveerd en zonder een rits geschorste spelers, waardoor er sprake van competitievervalsing zal zijn? Of komen alle wedstrijden waar REMO bij betrokken was strak te vervallen. In dat laatste geval zal Oranjeplein spekkoper zijn en Kinds de schlemiel. Want uitgerekend tegen REMO leed Oranjeplein zijn enige nederlaag tot nu toe. Vervalt die uitslag, dan heeft Oranjeplein ineens drie verliespunten minder dan Kinds; nu is dat verschil maar één verliespunt. De laatste oplossing ligt het meest voor de hand.

ZELFVERTROUWEN

"Dat zou natuurlijk prettig voor ons zijn", zei trainer Theo Mulder van Oranjeplein, "maar we hebben het niet echt nodig. Als we blijven spelen zoals nu, dan ben ik ervan overtuigd dat we met vier, vijf punten voorsprong de titel pakken". Het zelfvertrouwen van een coach, die weet dat het echte voetbal uiteindelijk zal zegevieren. Oranjeplein speelt inderdaad zoals het hoort; met of zonder John Nieuwenburg is het spel gericht op techniek, balcirculatie en doelpunten maken. Dat laatste lukt niet altijd, maar de intentie is er constant.
Van Quintus kon dat gisteren niet gezegd worden. Al merkte een nuchtere en zeer reële trainer Rob Schalke op, dat het de verdienste van Oranjeplein was dat zijn ploeg nauwelijks van de eigen helft afkwam. De paar keren dat het wel gebeurde, waren niet zonder gevaar, zonder dat doelman Simonis overigens in actie hoefde te komen. Aan de andere kant zette Cees de Zeeuw, zij het op heel vreemde manier, drie keer zijn vuisten achter afstandsschoten van John Nieuwenburg, Henk v.Hoorn en Henk Nieuwenburg, die ook een keer geheel vrij rakelings naast kopte uit een hoekschop. Verder moest Ad v.Velde nog een (zachte) inzet van Henk Houwaart voor de doellijn weghalen, nadat dezelfde Houwaart in de veertigste minuut vrij voor doelman De Zeeuw de bal niet in het doel had kunnen schuiven.
Dick Hofland in Het Binnenhof, 17 november 1986.
Oranjeplein 2-Toofan 21-1
RKAVV 8-Oranjeplein 36-1
Wassenaar 8-Oranjeplein 41-2
Adelaars 4-Oranjeplein 51-0
23 november 1986RKSVM 1-Oranjeplein 11-4
Oranjeplein had in de hoofdklasse weinig moeite met RKSVM dat er met de 1-4 nederlaag nog genadig afkwam. De Hagenaars hadden in Marcel Boer (2x), Henk Houwaart en Herman Nieuwenburg hun schutters. Pas bij 0-4 kon Alex de Vries woor de Westlanders iets terug doen.
Haagsche Courant, 24 november 1986
Wippolder 3-Oranjeplein 24-2
Oranjeplein 3-Paraat 32-5
30 november 1986GONA 1-Oranjeplein 11-2
Oranjeplein lijkt in de hoofdklasse van de HVB zondag zonder veel problemen op de titel af te stevenen. De Haagse equipe won zelf met 2-1 van GONA, dat door deze nederlaag nu voorlaatste is, en zag belager Quintus met 1-0 bij RKSVM onderuit gaan. Oranjepleins enig overgebleven concurrent is nu WIK, maar dat heeft inmiddels een achterstand van drie punt op de leider.
Koploper Oranjeplein had het tegen debutant GONA moeilijk, maar kwam toch als overwinnaar uit de strijd (1-2). Marcel de Boer opende voor Oranjeplein de score, maar Edwin Vink zorgde uit een vrije trap voor de gelijkmaker. Pas in de slotfase moest een dapper GONA buigen voor een inzet van Henk Houwaart.
Haagsche Courant, 1 december 1986.
Delft 2-Oranjeplein 21-2
Oranjeplein 3-Rijswijk 50-2
Oranjeplein 4-RKAVV 161-4
15 februari 1987SEP 1-Oranjeplein 11-2
ORANJEPLEIN IS ER BIJNA.
"Typisch Oranjeplein. Als ze op voorsprong komen, gaan ze nonchalant lopen tikken". Oranjeplein-trainer Theo Mulder kon nog lachen om die karaktertrek van zijn ploeg. Door de 2-1 zege op SEP lijkt niets de promotie naar de KNVB nog in de weg te staan. "Het moet inderdaad nog wel heel gek lopen wil het misgaan", aldus Mulder.
Oranjeplein had overigens gehoopt al dit weekeinde de promotie te kunnen vieren, maar door de uitspraak in de REMO-zaak moet de champagne nog even koud worden gezet.. De wedstrijd tegen SEP maakte in ieder geval duidelijk dat Oranjeplein niet meer in de HVB-hoofdklasse thuishoort. De thuisclub kon alleen in de eerste twintig minuten gevaarlijk worden door de hulp van de Oranjeplein-verdedigers, die keer op keer de buitenspelval verkeerd hanteerden. "Die werkte inderdaad voor geen meter", aldus Mulder.
Mulder gaf een seintje aan zijn laatste man Kook Houwaart, die vervolgens achter zijn verdediging ging spelen. Die tactische zet wierp na 35 minuten zijn vruchten af. De oudste man op het veld Henk Nieuwenburg, die tot dan toe een matige wedstrijd speelde, zorgde met een schitterende kopbal voor 0-1. "Juist die jongen gun ik het van harte", zei Mulder later, "door zijn enorme ijver is hij een voorbeeld voor de hele ploeg".
Nieuwenburg was overigens niet de enige die na het rustsignaal met een brede grijns op zijn gezicht van het veld kwam. Ook Ad Houwaart kon lachen. Drie minuten voor het einde van de eerste helft kopte de spits, die de afgelopen anderhalf-jaar tobde met een lastige knie-blessure, de 0-2 in.
In de tweede helft maakten de Delftse spelers van de vertrekkende trainer Nol van der Swaluw het Oranjeplein nog zeer lastig. De Hagenaars maakten immers de fout om in de verdediging te nonchalant de bal naar elkaar te tikken. En de aanvallers waren te veel uit op eigen succes, waardoor SEP in de slotfase via Peter Lips nog 1-2 kon scoren. De treffer deed Oranjeplein weer ontwaken, waarna de deur van de verdediging hermetisch in het slot ging.
Henk Lankester in de Haagsche Courant, 16 februari 1987.
Oranjeplein 5-Groen Wit '58 43-2
29 maart 1987Kranenburg 1-Oranjeplein 11-1
ORANJEPLEIN EINDELIJK KAMPIOEN.
Voor hoofdklasser Oranjeplein is eindelijk de druk van de ketel. Het ietwat teleurstellende 1-1 tegen Kranenburg was echter toch voldoende om zich kampioen van de hoofdklasse te noemen. Het ging er gisteren tegen Kranenburg pittig aan toe. Toen de thuisclub zelfs via Michel Croissant de leiding nam werd het even akelig stil bij alles wat Oranjeplein een warm hart toedroeg. Bij de alles beslissende gelijkmaker kwam zelfs geen Oranjeplein-speler aan te pas. Kranenburgs laatste man René de Vriend stak de koploper de helpendehand toe door de bal achter zijn eigen doelman te schieten.
De Haagsche Courant, 30 maart 1987.
12 april 1987REMO 1-Oranjeplein 11-1
Oranjeplein 2-GONA 30-2
VDS 2-Oranjeplein 39-0
Groen Wit '58 4-Oranjeplein 53-4


Zijn we nou kampioen?Ja.De toeschouwers.Op weg met de bloemen.De vreugde bij de spelers.En nog 'n keer de spelers maar dan even later.We laten het iedereen merken.Zij zijn ook blij.Het elftal van Oranjeplein, dat kampioen werd in de Hoofdklasse van de HVB.

Staand vlnr: Tom v.Gilst, Nico v.d.Hurk, Kook Houwaart, Ad Houwaart, Marcel de Boer, Herman Nieuwenburg, Frans Berkhuysen, Cees Simonis, Henk Nieuwenburg, Ch.Chang en Theo Mulder. Zittend vlnr: Ed Nieuwenburg, Henk Houwaart, Fred v.d.Luitgaarden, Peter v.d.Hoek, Henk Verseput, John Nieuwenburg, Wim Nieuwenburg, Henk v.d. Hoorn.


Eindstand seizoen 1986-1987 van de Hoofdklasse HVB.
Oranjeplein 12234Kampioen en promotie
Quintus 12231Promotie
WIK 12230
RKSVM 12224
GONA 12221
Full Speed 12220
Kranenburg 12218
ESDO 12217
ADS 12216
HS-Texas DHB 12216
SEP 12216
REMO 12216


Naar seizoen 1986-1987

53. Het seizoen 1987-1988.

In september 1987 werd tijdens de Algemene Ledenvergadering het volgende bestuur gekozen:
Voorzitter: G.Houwaart
Secretaris: A.G.van Gilst
Penningmeester: C.G.Hoogerdijk
Commissarissen: A.Houwaart, J.Nieuwenburg, W.E.Nieuwenburg, H.Rademakers.


Er werden vijf senior- en vijf jeugdteams ingeschreven en deze werden als volgt ingedeeld:
Senioren
1e elftal in de 4e klasse C KNVB
2e elftal in de reserve 1e klasse D HVB
3e elftal in de reserve 3e klasse C HVB
4e elftal in de reserve 4e klasse D HVB
5e elftal in de reserve 5e klasse M HVB

Jeugd
B-, C-, D-, E- en F-klassers.


De aanmaak van het clubblad werd uit bezuinigoverwegingen weer in eigen beheer genomen.

Op 1 augustus 1987 werd een toernooi georganiseerd, waaraan door tien elftallen werd deelgenomen. Het werd een groot succes.

In augustus verscheen een rapport van de KNVB afdeling 's-Gravenhage met als onderwerp"'De toekomst van de Haagse voetbalverenigingen". Als doelstellingen werden in het rapport genoemd:
- het bevorderen van een zodanig klimaat dat zoveel mogelijk gezonde voetbalverenigingen over de stad verspreid, kunnen bestaan;
- het streven naar een optimale bespeling van de sportparken en naar een optimale situering en inrichting van deze parken. Sportparken dienen zo dicht mogelijk bij of in de woonwijken te zijn gesitueerd en verder weg gelegen parken dienen ook per openbaar vervoer goed bereikbaar te zijn.
In het rapport kwam naar voren, dat Oranjeplein naast een grote onderbespeling ook financieel niet sterk in haar schoenen stond. Door de gemeentelijke steunoperatie aan Oranjeplein was het voortbestaan van ons club voorlopig gegarandeerd.
Het toekomstperspectief van de verenigingen aan de Buurtweg werd somber genoemd en Tamuvona diende op zoek te gaan naar een fusiepartner. Voor Robin Hood zag de toekomst er erg somber uit en zonder Gemeentelijke steun zou het voortbestaan in gevaar komen.
Merkwaardig was dat in de conclusies en aanbevelingen van het rapport onze club niet genoemd werd en toch zag onze toekomst er niet rooskleurig uit.

Op 1 oktober 1987 werd door het bestuur de huurovereenkomst getekend met betrekking tot de ingebruikgeving van het clubgebouw.

In een brief van 2 oktober 1987 werd door de HVB de mogelijkheid geboden om de jaarrekening in 10 termijnen te kunnen betalen. Om van deze mogelijkheid te kunne profiteren diende een machtiging tot automatische betaling te worden afgegeven. Het bestuur ging akkoord.

Op 2 april 1988 werd een Internationaal Senioren Toernooi georganiseerd met de volgende deelnemende verenigingen: Be Fair, DUNO, Juventas/Valkeniers, Oranjeplein, sv Kijkduin,Tamuvona, VTL, Wilhelmus en de Engelse verenigingen UCL Academicals, Morden Spartens en Herriot Watt University.

Op 3 en 4 april 1988 (Paasdagen) werden de jeugdtoernooien georganiseerd.

Op 24 april 1988 werd Oranjeplein 3 kampioen in de wedstrijd tegen Flamingo's 3.

Op 12 mei 1988 werd een veteranentoernooi georganiseerd.

De jeugdsportaktiviteitensubsidie over 1987 werd uitgekeerd en bedroeg fl 798,60.

Aan het eind van het seizoen 1987-1988 kon de sportieve balans worden opgemaakt. Het eerste elftal weer terug in de KNVB zou moeten bewijzen dat zij daar hoorde. De verwachtingen van de selectie waren zelfs groter dan alleen maar handhaven. Tot ongeveer zes wedstrijden voor het einde waren er nog mogelijkheden genoeg, maar toen gingen de blessures, sommige zeer langdurig, een belangrijke rol spelen en wist het elftal zich uiteindelijk te handhaven in de KNVB. Het derde elftal werd kampioen van de reserve 3e klasse C en promoveerde naar 'n hogere klasse.


Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden
Senioren
27 september 1987Laakkwartier 1-Oranjeplein 12-2
Nieuwkomer Oranjeplein kwam voor de derde keer een 2-2 deling overeen. Henk Houwaart en v.d.Berg scoorden voor Oranjeplein. Laakkwartier deed dat via Michel Voogt en een eigen inzet van Fred v.d.Luitgaarden (Oranjeplein).
Haagsche Courant, 28 september 1987.
Oranje Blauw 2-Oranjeplein 25-1
Oranjeplein 3-Marathon 33-2
Oranjeplein 4-Hanuman 44-3
Spoorwijk 7-Oranjeplein 54-2
25 oktober 1987SVDP 1-Oranjeplein 11-2
Herman Nieuwenburg en Koos Gorel schoten Oranjeplein naar de eerste zege van dit seizoen.
HS Texas DHB 2-Oranjeplein 26-0
Oranjeplein 3-Internationaal 55-1
Oranjeplein 4-Westlandia 132-0
VIOS 9-Oranjeplein 53-3
14 februari 1988Oranjeplein 2-Celeritas 41-0
HVV 5-Oranjeplein 21-3
DSO 9-Oranjeplein 4Or niet opgek.
Oranjeplein 5-GONA 82-0
13 maart 1988Oranjeplein 1-Haastrecht 10-2
Oranjeplein leed zijn eerste thuisnederlaag. Doelman Frans Berkhuysen moest na de hervatting buigen voor inzetten van Manuel Mulder en Arthur Binnendijk.
Haagsche Courant, 14 maart 1988.
TEDO 2-Oranjeplein 22-2
Oranjeplein 4-Graaf WII Vac 83-2
REMO 6-Oranjeplein 52-1
4 april 1988Oranjeplein 3-Flamingo's 34-4Oplein kampioen
10 april 1988TEDO 1-Oranjeplein 14-0
Treffers van Rinus v.d.Mark en Theo Linnenbank (beide 2) hielden TEDO aan de kop van de ranglijst.
Haagsche Courant, 11 april 1988.
Vredenburch 4-Oranjeplein 25-1
Oranjeplein 3-Azurri 21-1
Oranjeplein 4-Tonegido 92-1


Oranjeplein 3 kampioen in het seizoen 1987-1988.

Staand vlnr: Rinus v.d.Hoek, Henk te Pas, Henk Nieuwenburg, Hans Houwaart, Hans v.d.Elst, Aad v. Maren en Piet v. Gerven.
Zittend vlnr: Barend Henkdriksen, Jack Pasutto, Bertus v. Aken, Tinus Veltkamp, Jan v.d.Bergh, Nas Holstein en Wim v.d. Hurk.


Eindstand seizoen 1987-1988 van de 4e klasse C KNVB.
BTC 12230
Laakkwartier 12230
Delft 12228
TEDO 12228
Quintus 12226
SVDP 12224
Spoorwijk 12222
Oranjeplein 12219
Haastrecht 12218
VVP 12215
Schiedam 12214
BMT 12210degradatie

23 mei 1988: beslissingswedstrijd op VUC-terrein:
Laakkwartier-BTC1-1

26 mei 1988: beslissingswedstrijd op VUC-terrein:
Laakkwartier-BTC2-3
BTC kampioen en promoveert naar de 3e klasse KNVB.


Naar seizoen 1987-1988

54. Het seizoen 1988-1989.

Op 29 september 1988 tijdens de Algemene Ledenvergadering werd het volledige bestuur herkozen.


Aan het eind van het seizoen vertokken er een groot aantal senior- en jeugdleden met als voornaamste reden de vele afkeuringen van onze velden. Ook de vergrijzing speelde een rol mede, aangezien een aantal oudere leden stopten met voetballen. Er konden dan ook maar vier senior- en vier jeugdelftallen worden ingeschreven en deze werden als volgt ingedeeld:
Senioren
1e elftal in de 4e klasse C KNVB
2e elftal in de reserve 1e klasse E HVB
3e elftal in de reserve 2e klasse I HVB
4e elftal in de reserve 4e klasse F HVB

Jeugd
B-team in klasse 13
C-team in klasse 8
D-team in klasse 26
F-team in klasse 5
In de loop van het seizoen kwam er 'n tweede F-team bij, dat alleen vriendschappelijke wedstrijden speelde.


Oranjeplein kreeg 'n nieuwe shirtsponsor en wel de heer W.E.Eppen, die bereid was de vereniging financieel te steunen.

Theo Mulder bleef trainer van de selectie en Aad Hilster werd benoemd tot leider van het eerste elftal.

Hoewel de Gemeente er veel werk aan besteedde, bleven de velden aan de Buurtweg van slechte kwaliteit en veelvuldig afgekeurd. Mede daardoor hadden een behoorlijk aantal leden onze club verlaten en het bestuur weigerde om de volledige terreinhuur te betalen. Correspondentie over en weer, maar Oranjeplein moest voet bij stuk houden, aangezien de financiële positie van de club er niet goed uit zag.

Op zaterdag 19 november 1988 werd 'n dinerdansant georganiseerd en was een groot succes.

Het bestuur, dat de financiële en organisatorische mogelijkheden van onze club in de toekomst niet rooskleurig zag ging op zoek naar een vereniging waar eventueel een samenwerkingsverband mogelijk zou zijn. Met BMT werden voorbereidende besprekingen gestart. In de loop van het seizoen werden diverse besprekingen gehouden en na de laatste vergadering in mei 1989 bleek dat Oranjeplein niet zo financieel daadkrachtig was als BMT had verwacht. Hierdoor haakte BMT af en kon onze club op zoek naar een nieuwe partner.

Op 1 januari 1989 werd het gebruik van de legitimatiebewijzen weer ingevoerd. Alle leden dienden weer pasfoto's in te leveren, want voor de wedstrijden werd er gecontroleerd.

Op 30 april 1989 werd het P.K. van Aken-toernooi gehouden voor de senioren. De volgende deelnemers maakten het toernooi tot een succes:
Azzurry United (Engeland), DUNO, GSC, Juventas/Valkeniers, Oranjeplein, TEDO, The Eagle (Engeland) en VTC '88.

Op 26 en 27 maart (Paasdagen) werden de jeugdtoernooien georganiseerd.

Op 22 april 1989 werd 'n grote sportdag voor alle jeugdleden gehouden. Aan de volgende activiteiten kon worden deelgenomen: veldlopen, verspringen, hardlopen, penaltyschieten, zaklopen en nog veel meer.

In juni werden uitnodigingen verzonden naar de leden in verband met de grote schoonmaak van het complex. De reacties waren geweldig.

De jeugdsportactiviteiten subsidie over het jaar 1988 werd uitgekeerd door de Gemeente en bedroeg fl. 980,10.

De sportieve balans aan het eind van seizoen:
Het eerste elftal eindigde op een eervolle vierde plaats. Het tweede elftal degradeerde naar een lagere klasse. Het derde elftal, halverwege het seizoen op eigen verzoek een klasse lager ingedeeld, kwam zodoende toch nog tot een aantal overwinningen. Het vierde elftal wist zich op het nippertje te handhaven in haar klasse. De B-klassers behaalden een prachtige derde plaats en ook de C-klassers eindigde op de derde plaats. De D-klassers wisten hun rivaal De Jagers achter zich te laten en werden kampioen. De F1-klassers tenslotte eindigde op de derde plaats en de F2 had leuke vriendschappelijke wedstrijden gespeeld.


Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren.
3 november 1988Oranjeplein 1-Naaldwijk 13-1
Door treffers van Henk Houwaart, John Nieuwenburg en Fred v.d. Luitgaarden ( op aangeven van Henk Houwaart) boekte Oranjeplein zijn tweede thuiswinst.
Haagsche Courant, 4 november 1988.
Oranjeplein 2-RAVA 30-1
Rijswijk 5-Oranjeplein 36-3
REMO 4-Oranjeplein 44-0
27 november 1988TEDO 1-Oranjeplein 13-0
Cromvliet 3-Oranjeplein 22-2
Oranjeplein 3-OSC 30-4
Oranjeplein 4-Verburch 101-0
29 januari 1989Oranjeplein 1-Spoorwijk 12-0
De winst van de club van trainer Theo Mulder kwam geen enkel ogenblik in gevaar. De twee treffers kwamen van de voet van Henk Houwaart en Jan Toet.
Haagsche Courant, 30 januari 1989.
Oranjeplein 2-RKAVV 62-0
GDS 7-Oranjeplein 42-0
5 februari 1989Nieuwerkerk 1-Oranjeplein 13-0
Een eigen inzet van Oranjeplein hielp Nieuwerkerk aan een 1-0 voorsprong. In het eerste kwartier van de tweede helft drong Oranjeplein tevergeefs aan. Daarna maakte de thuisclub het door Ed Graper (strafschop en solo) af.
Haagsche Courant, 6 februari 1989.
19 maart 1989Oranjeplein 1-SVV 13-2
SVV nam tweemaal een voorsprong door Dick Sparreboom. Herman Nieuwenburg, Ad Houwaart en Ronald Nieuwenburg (laatste minuut) scoorden voor Oranjeplein.
Haagsche Courant, 20 maart 1989.
2 april 1989Spoorwijk 1-Oranjeplein 14-1
Oranjeplein 2-Lens 40-0
Oranjeplein 4-Wassenaar 62-6
30 april 1989Oranjeplein 1-TEDO 15-3


Jeugd
8 oktober 1988Oranjeplein C1-SV '35 C12-1
DEVJO D1-Oranjeplein D12-3
Vredenburch F1-Oranjeplein F13-2
19 november 1988Oranjeplein B1-Postalia B13-1
Tonegido C1-Oranjeplein C12-13
Ornas D1-Oranjeplein D12-10
Oranjeplein F1-DSO F16-2


Een foto van de jeugd van Oranjeplein.Het vierde elftal van Oranjeplein.

Staand vlnr: Wim Veraar, Aad Houwaart, Kraai Kuipers, Loek Houwaart, Aad Bakker, Gerard Ooms en Ruud Smith.
Zittend vlnr: Marco Houwaart, Richard Smith, Rinus Tijdeman, Hans v.Aken en Nas Holstein.


Het eerste elftal van Oranjeplein.

Staand vlnr: Theo Mulder, Chuman Chang, Ad Houwaart, Jan Toet, Henk Nieuwenburg, Nas Holstein, Tom v.Gilst, Herman Nieuwenburg, Nico v.d.Hurk en Aad Hilster.
Zittend vlnr: Ronald Nieuwenburg, John Nieuwenburg, Henk Houwaart, Aad Zuidam, Fred v.d.Luitgaarden, Peter v.d.Hoek en Ed Nieuwenburg.


Eindstand seizoen 1988-1989 van de 4e klasse C KNVB.
Laakkwartier 12217323766-18kampioen en promotie
TEDO 12213723348-24
VIOS 12212643048-29
Oranjeplein 12210482444-43
Naaldwijk 1228772341-33
Nieuwerkerk 12210392333-28
Quintus 1229492240-39
SVV 1226791934-40
Spoorwijk 12266101832-40
Haastrecht 12266101833-50
WIK 12247111532-38
De Flamingo's 1220220215-84degradatie


Naar seizoen 1988-1989

55. Het seizoen 1989-1990.

Op de Algemene Ledenvergadering gehouden op 19 oktober 1989 werd de vacature, ontstaan door het overlijden van A.Houwaart, opgevuld door W.J.C. Veraar. Een voorstel tot verhoging van de contributie werd door de vergadering aangenomen en als volgt vastgesteld: Senioren fl. 200,-- , A/B-klasser fl. 65,--, D- en E-klasser fl. 55,-- en Niet-Spelende leden fl. 50,--.


Als gevolg van de komst van een compleet elftal van VTC (Vliethage Tamuvona Combinatie) kon het bestuur weer vijf seniorelftallen inschrijven, daarnaast konden er vier jeugdteams worden ingeschreven. De indeling van de elftallen was als volgt:
Senioren
1e elftal in de 4e klasse C KNVB
2e elftal in de reserve 2e klasse K HVB
3e elftal in de reserve 4e klasse E HVB
4e elftal in de reserve 4e klasse B HVB
5e elftal in de reserve 5e klasse A HVB
In januari 1990 moest het 5e elftal noodgedwongen worden teruggetrokken. Teveel spelers bleven zonder af te schrijven weg bij hun wedstrijden.

Jeugd
A/B-team, D-team en E-team.OME ARIE HOUWAART OVERLEDEN.

Op 10 oktober 1989 ontviel ons toch nog onverwachts Arie Houwaart in de leeftijd van 75 jaar. Bij ons allen beter bekend als Ome Arie. Met Ome Arie, een bekend man in de voetbalwereld, was een van de laatste medeoprichters van onze vereniging heengegaan. In de loop der jaren had Ome Arie vele functies binnen onze club van contributieophaler tot penningmeester vervuld. Tijdens zijn laatste levensjaren was hij de Toto- en Lottoman. Voor zijn vele verdiensten voor onze vereniging ontving hij van de voetbalbond de zilveren en gouden bondsspeld. Bij het vijftig jarig bestaan van onze club werd hij voor zijn verdiensten op maatschappelijk en sociaal gebied onderscheidden met de Eremedaille in Zilver in de Orde van Oranje Nassau. Met zijn overlijden liet hij een grote leegte achter binnen ons aller Oranjeplein.In oktober 1989 werd door onze club voor de eerst maal meegedaan aan de "Grote Clubactie".

Op 1 december 1989 werd een dinerdansant georganiseerd.

Op 6 december 1989 ging de gehele jeugd zwemmen in plaats van de viering van St.Nicolaas.

Op 1 januari 1990 werd de traditionele Nieuwjaarsreceptie gehouden.

Op 12 januari 1990 hebben twee jeugdteams deelgenomen aan de spelregelwedstrijden. Het eerste team, bestaande uit Henk Nieuwenburg jr, Patrick Moes, Patrick Pershad en Dennis Janse behaalde de 5e plaats in de totaalrangschikking en plaatste zich voor de halve finale. Het tweede team wist zich net niet te plaatsen voor de halve finale. In de halve finale werden onze jongens uitgeschakeld.

In het seizoen 1982-1983 was Oranjeplein vrijwillig BTW-plichtig geworden en in februari 1990 vond de eerste controle plaats. Penningmeester Cock Hoogerdijk en voorzitter Loek Houwaart hebben de controle van de Belastingdienst begeleid. De boeken werden in orde bevonden.

In de maanden januari en februari 1990 werd de nederlaagserie "In memoriam Dries Nieuwenburg Bokaal" georganiseerd. Op 10 maart 1990 werd een Bingo-Dansant in het clubgebouw gehouden.

Met Pasen werden de traditionele jeugdtoernooien georganiseerd.

Op 6 mei 1990 werd 'n toernooi voor de lagere elftallen georganiseerd en op 24 mei 1990 het veteranentoernooi om de "P.K. van Aken-bokaal".

Op zaterdag 2 juni 1990 nam Oranjeplein A/B deel aan een toernooi van de voetbalvereniging HOPEL in Kerkrade (Zuid-Limburg). De reis naar Kerkrade werd gemaakt met een touringcar en vele supporters van Oranjeplein vergezelden het jeugdteam.

Aan het eind van het seizoen bleek uit de sportieve balans, dat het eerste elftal weer naar de hoofdklasse van de HVB was gedegradeerd. Het tweede elftal miste het kampioenschap op een haar en het derde wist zich te handhaven. Het vierde elftal werd kampioen van haar afdeling. Het vijfde elftal daarentegen was reeds in januari uit de competitie teruggetrokken, omdat een aantal spelers gewoon maar wegbleven bij hun wedstrijden.


Enkele uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
17 september 1989Kranenburg 1-Oranjeplein 11-0
8 oktober 1989Quintus 1-Oranjeplein 11-0gestaakt
Hoewel dit duel in de 82e minuut werd gestaakt was er van enige misplaatste agressie binnen de lijnen geen sprake. Ron v.d.berg was de doelpuntenmaker.
Haagsche Courant, 9 oktober 1989.
Schipluiden 4-Oranjeplein 22-2
Blauw Zwart 7-Oranjeplein 32-4
10 december 1989Oranjeplein 1-Naaldwijk 11-1
Door de derde puntendeling op rij heeft Oranjeplein de laatste plaats overgedragen aan WIK. Fred Spa tekende voor de openingstreffer na een voorzet van Ed Nieuwenburg. Dezelfde Nieuwenburg kreeg twee minuten voor rust een bal verkeerd op z'n schoen, waardoor de Naaldwijkers goedkoop aan hun punt kwamen.
Haagsche Courant, 11 december 1989.
Duindorp SV 4-Oranjeplein 20-8
DHL 10-Oranjeplein 33-1
Oranjeplein 4-NIVO 49-0
Oranjeplein 5-ADO 67-1
4 maart 1990Oranjeplein 1-Schipluiden 11-6
Door dit resultaat staat Oranjeplein vaster op de onderste plaats.
Oranjeplein 3-DSO 94-2
BMT 5-Oranjeplein 41-2
6 mei 1990Delfia 1-Oranjeplein 13-0
Delfia werd door de 3-0 zege op Oranjeplein kampioen van de 4e klasse C. Oranjeplein daarentegen degradeerde door dit resultaat naar de afdeling.
Oranjeplein 2-DHC 73-2
Oranjeplein 3-HMSH 7H niet opgek.
De Postduiven 5-Oranjeplein 43-5
Ons vierde elftal wist in deze voor hen belangrijke wedstrijd het kampioenschap van hun klasse te behalen. Op deze zeer warme zondagmorgen bleef de openingstreffer lang uit. Ook Ruud Smith, die na een zeer geslaagde solo de keeper van Postduiven op zijn weg vond, wist voor rust niet te scoren. Na rust kwamen onze jongens met goed samenspel wel tot scoren en pas bij de stand van 0-4 wist Postduiven de eer te redden. De eindstand 3-5 betekende definitief het kampioenschap van onze vierlingen. Kreten als "Ik voetbal al 18 jaar bij Oranjeplein en nu eindelijk kampioen"zegt wel iets van de stemming na afloop van deze wedstrijd.


Hieronder 'n aantal foto's van kampioenschap van het 4e elftal in seizoen 1989-1990.

Staand vlnr: Henk te Pas, Loek Houwaart, Hans Corbee, Bertus v.Aken, Barend Hendriksen, Rini v.d.Hoek en Rinus v.d.Hoek.
Zittend vlnr: Wim v.d.Hurk, Rinus Tijdeman, Ruud Smith, Richard Smith, John Nieuwenburg, Wim Veraar, Henk Vreeswijk en Jack Pasutto.

Henk Vreeswijk in actie en Bertus v. Aken kijkt toe.Richard Smith gaat een dieptepass afgeven.Bertus v. Aken scoort !Loek Houwaart wacht af met op de achtergrond Henk te Pas en Rinus v.d.Hoek.Richard Smith op z'n hoede.Barend Hendriksen tussen twee tegenstanders.De balvirtuoos John Nieuwenburg aan de dribbel.Rini v.d.Hoek gaat uithalen.De bloemenman staat klaar.De felicitaties van de leider.In optocht naar de kleedkamer.´Ja Jack, we maken nog even deze foto´Jeugd
23 september 1989Oranjeplein A/B-'s-Gravenzande A/B10-2
De Jagers D-Oranjeplein D1-10
SEV E-Oranjeplein E5-10
10 maart 1990Toofan A/B-Oranjeplein A/B1-6
VCS E3-Oranjeplein E12-2

VERSLAG VAN HET A/B-KLASSERS TOERNOOI IN KERKRADE.
Op zaterdag 2 juni 1990 was het om 8.15 uur verzamelen geblazen bij de kerk op de hoek van de Schalk Burgerstraat en de Kempstraat om vanaf deze plaats per luxe touringcar de reis naar Kerkrade aan te vangen.
Om precies half negen werd vertrokken en de stemming zat er meteen goed in. De meegebrachte muziekcassettes en de moppen tappende chauffeur deden de feestvreugde stijgen. Na een korte koffiepauze in Nederweert, waar overigens een lekker bakkie werd geschonken, arriveerden we omstreeks 12.00 uur in Kerkrade.
Tijdens de busreis hadden we af en toe een goede regenbui gehad, maar eenmaal ter plekke bleek dat het in "us Limburg" ook behoorlijk kan gieten. Dit mocht echter de pret niet drukken, want door de mensen van onze zusterveniging HOPEL was niet alleen een zeer goed toernooi georganiseerd, maar de zaken zoals het nuttigen van snacks, het drinken van een geestrijk vocht (noemen ze daar BIER) en een goed onderkomen voor de toeschouwers waren eveneens zeer goed verzorgd.
Het toernooi zelf stond op een hoog peil en elke Oranjepleiner was dan ook zeer verheugd met het feit, dat onze A/B-klassers na zeer enerverende en spannende wedstrijden ongeslagen eerste wisten te worden in hun poule. De kruisfinales moesten de finalisten voortbrengen. Onze jongens wisten in deze wedstrijd tegengoals te voorkomen, maar aangezien zij zelf ook niet wisten te scoren moest via strafschoppen de finalist bekend worden. Na een zeer spannende serie wist ons team, mede als gevolg van onze in blakende vorm verkerende keeper, de finale te halen.
De finale tegen Kolping Boys uit Alkmaar ging tot aan de rust gelijk op, maar in de tweede helft trok de fysiek sterkere tegenstander aan het langste eind en wist deze finale verdiend te winnen. Maar een tweede plaats in zo'n sterk bezet toernooi is een prestatie van uitzonderlijke klasse.
Na de prijsuitreiking en de douche werd het hoog tijd om weer naar het Haagje terug te keren, het was inmiddels al half acht geworden. De busreis naar huis werd in Nederweert wederom onderbroken om iedereen in staat te stellen de inwendige zaken op orde te brengen en na de lekkere hap werd het slottraject naar Den Haag afgelegd.
De chauffeur bracht ons weer veilig naar ons stekkie en terugziend op deze dag kan toch worden gesteld dat dit elftal onder de bezielende leiding van Chuman Chang een voor Oranjeplein begrippen zeer goede prestatie heeft neergezet en een herhaling van zo'n sportfeest duidelijk op z'n plaats is.
Tot slot willen wij de jeugdcommissie, de jeugdleiders, de jeugdtrainer en verder alle mensen bedanken, die hebben gezorgd dat onze toekomstige selectie kan terug zien op een fijne sportdag.
Een deelnemer.


Hieronder enkele foto's van het toernooi in Kerkrade.

Staand vlnr: Ronald Nieuwenburg, Chuman Chang, NN, Rini v.d.Hoek, NN, NN, Anton Petalo, Henk Nieuwenburg en NN.
Zittend: Urwin Bihari, Aad Zuidam, Patrick Moes, NN, NN, en Holstein.
Liggend: Koos Cools.


Vlnr: Cock Hoogerdijk, Loek Houwaart, Jan Nieuwenburg, Floor v.d.Voet en Hans Rademakers.Vlnr: Loek Houwaart, Bert Mathijssen, Ton Cools, Cock Hoogerdijk en Jeffry te Pas.Vlnr: Ton Cools, Ad Houwaart, Cock Hoogerdijk, Henk en Jeffry te Pas.Eindstand seizoen 1989-1990 van de 4e klasse C KNVB.
Delfia 12212552935-20kampioen en promotie
TEDO 12212462846-27
Delft 1229942742-28
Concordia 12210662650-34
Schipluiden 1228952544-30
RKDEO 12210572535-32
Kranenburg 1228772338-31
Quintus 12241081825-29
Naaldwijk 12266101832-42
WIK 12265111731-42
Oranjeplein 12246121420-43degradatie
VDS 12254131431-71degradatie
Naar seizoen 1990-1991