Naar seizoen 1979-1980

46. Het seizoen 1980-1981

De Algemene Ledenvergadering gehouden op 4 september 1980 in het clubgebouw moest een nieuwe voorzitter worden gekozen. De toenmalige chairman Roel v.d.Mei legde om persoonlijke redenen de voorzittershamer neer. Het volgende bestuur werd gekozen:
Voorzitter: G.v.Gerven
Secretaris: R.Houwaart
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: A.Houwaart, J.Nieuwenburg, W.E.Nieuwenburg, R.Oosterveer, H.Pieters en W.L.Zwalve


Er werden vijf senior- en zes jeugdteams ingeschreven en de indeling luidde:
Senioren
1e elftal in de 2e klasse A van de KNVB
2e elftal in de reserve 4e klasse B van de KNVB
3e elftal in de reserve 2e klasse van de HVB
4e elftal in de reserve 3e klasse van de HVB
5e elftal in de reserve 4e klasse van de HVB

Jeugd
A-klassers, B-klassers, C-klassers, D-klassers, E-klassers en F-klassers.


Op 18 juli 1980 werd een herziene raming gemaakt van de kosten i.v.m. het te bouwen clubgebouw aan de Buurtweg (Groenendaal Noord) en de financiering ervan.

Schatting bouwkosten clubgebouw en kleedgelegenheid:
Clubgebouw270 m2fl 1.225,--=fl 330.000,--
Kleedruimten180 m2fl 1.500,--=fl 270.000,--
--------------------
fl 600.000,--
============


Financiering van de geschatte bouwkosten:
Opbrengst huidige opstallen =fl 106.000,--
Subsidie gemeente 's-Gravenhage: Kleedruimten2/3 van fl 270.000,--=fl 180.000,--
Subsidie gemeente 's-Gravenhage: Clubgebouw25% van fl 280.000,--=fl 70.000,--
Subsidie NSF10% van fl 330.000,--=fl 33.000,--
Eigen middelen =fl 11.000,--
Aan te gane lening =fl 200.000,--
--------------------
fl 600.000,--
============


Globale schatting afmetingen ruimten in m2 volgens voorlopig ontwerp.
Omschrijvingm2 kleedruimtenm2 clubgebouw
Kleedkamer 1 en 256
Kleedkamer 3 t/m 680
Scheidsrechterkamer12
Materiaalberging85
EHBO-kamer13
CV-ruimte26
Gang tussen kleedkamers8
Koelruimte incl. meterkast120
Bestuurskamer 30
Keuken 25
Kantine (incl toiletten) 184
--------
Totaal180270
========


Aan het architectenbureau Roeleveld-Sikkens werd op 23 juli 1980 een opgave verstrekt met op- en aanmerkingen op het voorlopig ontwerp van de nieuwbouw.

In december werd het St.Nicolaasfeest voor de kleinste jeugd georganiseerd. De grotere jeugd ging naar de minivoetbalshow te Rotterdam.

Op 15 februari 1981 werden Henk Nieuwenburg (500 wedstrijden) en Leo Vis (250 wedstrijden) gehuldigd.

In februari 1981 ontstond er een conflict tussen bestuur en de toenmalige trainer Bertus van Spronsen. Laatstgenoemde wilde een betere jeugdopzet en met het aantrekken van een gediplomeerde jeugdtrainer zou een snellere doorstroming van de jeugd in de toekomst kunnen worden bereikt. Echter, met het oog op de te verwachten kosten i.v.m. de nieuwbouw en daarbij dan ook de kosten van een gediplomeerde jeugdtrainer, was het bestuur van mening dat met de toenmalige jeugdtrainer Martin Bruin moest worden doorgegaan. Ook een open brief van de selectie aan het bestuur en een dreigend vertrek van de halve selectie, kon geen verandering in het beleid bewerkstelligen. Trainer Bertus van Spronsen trok hieruit zijn conclusie en nam ontslag. En zo kwam er geheel onverwacht 'n einde aan een ruim vijf jaar durende prettige en fijne samenwerking tussen bestuur en trainer.


Voor de laatste zeven te spelen wedstrijden werd Ger Hup als interim-trainer aangetrokken.

Door alle verwikkelingen gepaard gaande met het vertrek van Bertus van Spronsen degradeerde het eerste elftal na een beslissingswedstrijd tegen Lens aan het eind van het seizoen naar de 3e klasse van de KNVB. Ook het vierde elftal degradeerde naar een lagere klasse.


Zomaar enige uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
5 oktober 1980Lisse 1-Oranjeplein 12-0
Via treffers van Wim van Dijk en Hennie van Eeuwijk heeft Lisse een verdiende 2-0 zege op Oranjeplein behaald. Aan Haagse zijde raakte Herman Nieuwenburg het houtwerk en miste John de Bruin een strafschop. Rini Ludwig (Oranjeplein) verdween in het boekje van scheidsrechter Roelofs wegens opzettelijk hands.
Haagsche Courant, 6 oktober 1980.
RAVA 2-Oranjeplein 22-1
Westerkwartier 6-Oranjeplein 30-0
Oranjeplein 4-Wippolder 40-5
26 oktober 1980Olympia 1-Oranjeplein 11-0
Ondanks een technisch overwicht heeft Oranjeplein beide punten bij Olympia moeten laten. Na een doelpuntloze eerste helft scoorde de Goudse ploeg het enige doelpunt: 1-0. Oranjeplein hielp daarna nog een aantal mooie kansen om zeep en zag tot overmaat van ramp Nico v.d.Hurk vanwege zijn aanmerkingen op de leiding in het boekje verdwijnen. Merkwaardig stond v.d.Hurk niet in de elftalopgave op het wedstrijdformulier
Haagsche Courant, 27 oktober 1980
ADO 3-Oranjeplein 23-1
3 november 1980Oranjeplein 1-Roodenburg 13-1
Oranjeplein 2-Westerkwartier 22-2
16 november 1980Oranjeplein 1-LDWS 12-0
23 november 1980Oranjeplein 1-DHL 10-0
In een ondanks de harde wind toch aantrekkelijk duel werd niet gedoelpunt. Beide ploegen kregen er overigens wel de kansen voor. Voor DHL waren het van Dijk en Zwaard, die oog in oog met doelman Leo Vis verschenen, maar door knappe reacties hield de Haagse sluitpost zijn domein schoon. Aan de andere kant waren het John de Bruin en Jan Vink, die zich in kansrijke posities manoeuvreerden. Verder dan twee knallen op de paal kwamen de Haagse spitsen niet.
Haagsche Courant, 24 november 1980.
Oranjeplein 2-Delfia 21-1
8 maart 1981LDWS 1-Oranjeplein 11-1
Twee hard werkende ploegen hebben op een zwaar veld een boeiende en zeer sportieve partij gespeeld. John Haastrecht zette LDWS op voorsprong uit een strafschop, na een overtreding van Nico van der Hurk. Zeven minuten voor tijd kogelde John de Bruin op zijn bekende wijze keihard raak: 1-1.
Haagsche Courant, 9 maart 1981.
Westerkwartier 2-Oranjeplein 22-0
30 mei 1981Oranjeplein 1-HVV 10-0
ORANJEPLEIN ONGELUKKIG: DOOR GELIJSPEL (0-0) TEGEN HVV BESLISSINGSWEDSTRIJD TEGEN LENS.
Het komt niet vaak voor dat een doelpuntloze wedstrijd aantrekkelijk is. Dat was echter wel het geval bij het treffen tussen Oranjeplein en HVV. En het was niet alleen te danken aan de competitiestand die het duel bij voorbaat al spannend maakte. Voor beide ploegen was behoud van het tweedeklasserschap in het geding. Door de puntendeling was Oranjeplein het meest gedupeerd. Want HVV behield een veilige voorsprong op de directe tegenstander van gisteren en Lens. Deze twee ploegen moeten in een beslissingswedstrijd de zaak verder uitvechten. Wie Oranjeplein gisteren - op een zeer slecht veld - aan het werk zag, moet tot de conclusie gekomen zijn dat deze formatie die laatste hindernis zonder al te veel problemen moet kunnen nemen. Het was werkelijk ongelooflijk met hoeveel pech Oranjeplein in het duel met HVV werd geconfronteerd. Het leek wel alsof de ploeg van interim-trainer Ger Hup - en eerder dit seizoen Bertus van Spronsen - niet mocht winnen. Twee ballen op de paal en een door Max Blom van HVV van de doellijn gekopte spetter van de Bruin hadden de balans naar Oranjeplein moeten laten doorslaan, maar HVV had alle geluk aan haar zijde. Het zou erg triest zijn indien Oranjeplein straks toch nog moet degraderen. Want daar speelt de ploeg toch te aantrekkelijk voetbal voor. Aan de basis staat dan voornamelijk John Nieuwenburg. Zijn technische kwaliteiten in combinatie met de vele arbeid van zijn assistenten Verweij en Boon staan in principe borg voor een overwicht op het middenveld. Dat was gisteren ook het geval en daardoor kon Oranjeplein zeker gedurende de gehele tweede helft constant op het doel van HVV blijven drukken. Bovendien heeft de ploeg (nog) een paar aanvallers van formaat. Allereerste John de bruin, altijd goed voor een aantal korte uithalen, maar af en toe te individualistisch. En de spits Jan Vink, die gisteren echter niet helemaal uit de verf kwam. Het is jammer voor Oranjeplein dat juist deze twee spelers de club gaan verlaten, omdat ze (en ook John Tiemens) bij RVC hun heil wensen te zoeken. Verder vertrekken Leo Vis en Herman Nieuwenburg. De nieuwe trainer Oostdam zal dan ook met een bijna gehalveerd elftal worden geconfronteerd.
TELEURSTELLING
Voor Ger Hup was er andermaal een teleurstelling. "Mij blijft niets bespaard". Meldde hij treurig. "Maar wat moet je, er is toch hard gewerkt. Bovendien , als we zo spelen tegen LENS moeten we het kunnen redden. Ik hoop dat we dan in ieder geval op een goed veld spelen. Want jongens als De Bruin en John Nieuwenburg komen op goed gras natuurlijk wel beter tot hun recht". Uit deze positieve berichtgeving over Oranjeplein mag zeker niet de conclusie worden getrokken dat HVV er niets van terecht bracht. De ploeg had aan n punt voldoende en wenste zich vooral in het eerste bedrijf (ondanks het versterkte middenveld) zeker niet in te graven. Maar later in de wedstrijd moest de formatie van de scheidende trainer Geoff Burch (die na tien jaar zijn afscheidswedstrijd vierde, nadat hij de laatste weken telkens uit Engeland was overgekomen voor de coaching) wel achteruit. HVV bleek in Peter de Rotte overigens over een doelman met zeldzaam veel geluk te beschikken. Bij iedere felle uithaal liet hij de bal los, maar telkens zag de enigszins corpulente sluitpost het leder gekeerd worden door een van zijn medespelers en de paal. Want eerst raakte invaller Ed Nieuwenburg koppend het houtwerk en een kwartier later Jan Vink. Pas op het moment dat John de Bruin uithaalde en Max Blom koppend op de doellijn redding bracht gingen de koppen omlaag. Maar toen restten er nog een paar minuten. Die waren niet meer voldoende om HVV de beslissingswedstrijd in de maag te splitsen. Na afloop van Oranjeplein-HVV heerste er aanvankelijk nog enige verwarring. Bij verlies van RKDEO in het duel met Verburch zouden Oranjeplein en LENS alsnog bespaard blijven van een beslissingswedstrijd en zouden de Nootdorpers degraderen. Na ruim anderhalf uur bellen (bij RKDEO had men de hoorn naast de telefoon gelegd) was er dan toch de teleurstelling. Verburch had het met 3-0 namelijk duidelijk weggegeven.
DENNIS MULKENS
Binnenhof, 1 juni 1981


BESLISSINGSWEDSTRIJD OM DEGRADATIE UIT 2E KLASSE KNVB.
4 juni 1981Oranjeplein 1-Lenig en Snel 10-1
ORANJEPLEIN TCH OPGELUCHT.
John Nieuwenburg, gisteravond de uitblinkende middenvelder van Oranjeplein, gaf het volmondig toe. "Ik geloof dat deze degradatie voor de club op dit moment toch het beste is, eerlijk. We hebben een bewogen seizoen, zowel op als naast het veld, achter de rug. De moeilijkheden rond het vertrek van trainer Bertus van Spronsen, spelers die dreigden weg te lopen, noem maar op. Als Oranjeplein volgend jaar opnieuw in de tweede klasse was uitgekomen, dan had er een ontzettend moeilijk jaar voor de deur gestaan. Ik persoonlijk ben echt dolblij dat het er nu opzit".
Oranjeplein, na de minieme, maar niet geheel onverdiende 1-0 nederlaag tegen LENS sinds gisteren weer derde klasser, was derhalve toch opgelucht. Trainer ad interim Ger Hup, die naar VVSB in Noordwijk vertrekt, kon zelfs nog lachen: "Ik vind het jammer, dat wel. Maar diverse jongens zijn nog niet eens teleurgesteld. Sommigen natuurlijk omdat ze toch naar een andere club gaan. En wat betreft deze wedstrijd: door het slechte veld en de harde wind kwam er werkelijk niets van terecht. Van beide kanten niet, vond ik. Als ik heel eerlijk moet zijn verdienden deze twee clubs beiden te degraderen....".
Daar zat wat in, hoewel de omstandigheden op het met bijna 2000 toeschouwers gevulde terrein van Scheveningen inderdaad niet best waren. In elk geval veel te slecht om goed voetbal te bedrijven. Bovendien speelden vanzelfsprekend de zenuwen aan beide kanten een zeer grote rol.
Kortom LENS-Oranjeplein werd eigenlijk een zeer vervelend potje om naar te kijken. Met slechts zeer incidenteel hoogtepunten. Zoals de inzet van Martin bruin, vijf minuten voor de rustsignalen van scheidsrechter Van der Ploeg, die LENS-doelman Dick v.d.Mark knap uit de hoek tikte.
HERSENS
Martin Bruin werd tijdens de rust ingewisseld voor Peter v.d.Hoek en LENS, dat duidelijk met de hersens voetbalde, bracht achtereenvolgens Jimmy Tsjin Asjoe en Kees Spoelstra in het veld voor respectievelijk Hans Bertens en Rick Tsjin Asjoe. De enige en beslissende treffer viel pas zeven minuten voor tijd. Verdediger Ron de Jong zette een vrije trap hoog voor, Richard v.d.Hoek verlengde de bal met het hoofd waarna Frans Disseldorp het karwei voltooide: 1-0.
Even later liet Disseldorp, die vrij op doelman Leo Vis af mocht steven, nog een zeer fraaie gelegenheid op 2-0 liggen.
Haagsche Courant, 5 juni 1981.


Onderstaande foto is van de F-klassers in het seizoen 1980-1981.

Staand vlnr: Henk Nieuwenburg jr, Piet Moes, NN, NN, NN, NN, Henk Nieuwenburg Sr.
Zittend vlnr: NN, Patrick Moes, NN, NN.


(Gaarne hulp voor de ontbrekende namen !!!!!!!!!!!!!!)


Onderstaande foto is van de A-klassers in het seizoen 1980-1981.

Staand vlnr: Jan Stoet, NN, Bert Mathijssen, v.d.Sluis, NN, NN, NN
Zittend vlnr: Stoet, Emiel Veltkamp, Henk Houwaart, Peter Swart, NN.


(Gaarne hulp voor de ontbrekende namen !!!!!!!!!!!!!!)


Eindstand seizoen 1980-1981 van de 2e klasse A KNVB West II
SC Lisse 12413743340-19
Roodenburg 12413743347-39
Sliedrecht 124101043039-21
Texas-DHB 12410772740-36
Blauw Zwart 12481062631-21
Verburch 12471072427-27
DHL 1247982325-26
HVV 12451182134-34<
RKDEO 12485112132-38
Olympia 12451182129-36
Lenig en Snel 12468102028-39
Oranjeplein 12476112021-33
LDWS 12429131317-41

Beslissingswedstrijd:
Roodenburg 1-Spcl.Lisse 12-0Roodenburg kampioen en promotie.

Beslissingswedstrijd op het terrein van Scheveningen:
Oranjeplein 1-Lenig en Snel 10-1
Oranjeplein en LDWS degraderen


Eindstand van het seizoen 1980-1981 van de reserve 4e klasse B KNVB
ADO 32014333156-23Kampioen en promotie
Oliveo 22012623039-16
Westerkwartier 22010282238-40
RAVA 2207672032-28
De Postduiven 2207581942-36
Texas-DHB 2207581927-39
Delfia 2207491846-38
Naaldwijk 22073101725-36
HVV 3205691633-38
Oranjeplein 22072111631-48
Quick Steps 22036111217-44Degradatie


47. Het seizoen 1981-1982.

Op de Algemene Ledenvergadering werd het volgende bestuur gekozen:
Voorzitter: G.v.Gerven
Secretaris: P.Moes
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: A.Houwaart, H.Nieuwenburg, J.Nieuwenburg, W.E.Nieuwenburg, H.Rademakers en W.L.Zwalve.


Er werden werden vijf senior- en vijf jeugdteams ingeschreven bij de voetbalbond met de volgende indeling:
Senioren:
1e elftal in de 3e klasse A van de KNVB
2e elftal in de reserve 4e klasse A van de KNVB
3e elftal in de reserve 2e klasse N van de HVB
4e elftal in de reserve 3e klasse J van de HVB
5e elftal in de reserve 4e klasse H van de HVB

Jeugd
B-klassers
C-klassers
E-klassers
D-klassers
F-klassers


Voor het seizoen 1981-1982 werd de heer Chiel Oostdam als trainer aangesteld. Mede als gevolg van een smalle selectie kon hij niet voorkomen, dat Oranjeplein 1 aan het eind van het seizoen wederom degradeerde.

Het hele seizoen worden er door het bestuur vele uren besteed aan besprekingen met Gemeente Den Haag, Gemeente Wassenaar, Energiebedrijf Wassenaar en diverse andere instanties met betrekking tot de nieuwbouw van het clubgebouw.

In december 1981 werd het St.Nicolaasfeest voor de jeugd georganiseerd en op dit feest waren de broertjes of zusjes van de jeugdleden eveneens welkom.

In februari 1982 ging de Gemeente Den Haag akkoord met de verdeling van de eigendom van de nieuwbouw. De kleedkamers zouden in eigendom en voor rekening van de gemeente komen en de kantine zouden in eigendom en voor rekening van de v.v. Oranjeplein komen.

Op donderdag 25 maart 1982 werden de vrijwilligers, die belangeloos achter de schermen werkten aan de Toto/Lotto, na een kwart eeuw gehuldigd door de afdeling Den Haag van de KNVB. Aan de IJzerwerf beleefden zo'n negentig toto- en lotto-verwerkers een gezellig samenzijn.

Tijdens de Paasdagen werden de traditionele jeugdtoernooien gehouden.

In juni 1982 werden voorbereidende werkzaamheden verricht voor de verplaatsing van de veldverlichting naar de nieuwe velden. De hieraan verbonden kosten zouden ca fl 14.500,-- gaan bedragen.

Aan het eind van het seizoen degradeerden de eerstelingen voor het tweede opeenvolgende seizoen. Het derde elftal degradeerde naar de reserve 3e klasse van de HVB


Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden.
Senioren
13 september 1981Celeritas 4-Oranjeplein 33-4
Oranjeplein 4-GDA 61-6
Oranjeplein 5-Gr WII Vac 72-5
27 september 1981Rijswijk 1-Oranjeplein 11-1

ORANJEPLEIN DEELT TOCH MET RIJSWIJK.
John de Bruin blinkt uit.
Rijswijk en Oranjeplein zijn in de derde klasse A met een 1-1 gelijkspel gestart. Vooral de thuisclub was tevreden met dit resultaat, het had drie jubilarissen in z'n gelederen en vocht mede daarom voor tenminste een winstpunt. Dat de Rijswijkers dat punt ook kregen was echter niet geheel verdiend. Oranjeplein was sterker en gevaarlijker, maar de ploeg was ongelukkig bij het afwerken van aanvalacties.
Door het ontbreken van Rineke Ludwig (vleeswond in hand) en Bertus van Aken (griep) baarde de middenlinie Oranjeplein-trainer Chiel Oostdam vooraf zorgen. Maar juist deze linie vormde de basis voor het goede veldspel van de gasten. Dat kwam doordat de belangrijkste schakels bij de bezoekers, John Nieuwenburg en John de Bruin, gisteren in Rijswijk wl van de partij waren. Vooral de laatste was gisteren ongrijpbaar en werd herhaaldelijk hard gestuit. De irritatie die dat bij hem veroorzaakte leverde hem wel een boeking op. Scheidsrechter J.W.van Dorp uit Rotterdam accepteerde zijn aanmerkingen op de leiding niet.

HOUTWERK

Tot na de rust leverde het spel van de Hagenaars niets op. Pech hadden zij toen John de Bruin een vrije trap nam, en de bal via de binnenkant van de paal weer het veld instuitte. Na een kwartier was het houtwerk de thuisclub ook al te hulp geschoten. Rijswijk-laatste verdediger Kees van der Heyden verlengde een voorzet van Oranjeplein-spits Aad Veltkamp ongewild tot over zijn eigen doelman. De lat bracht redding.
In de 59e minuut kregen de hagenaars hun verdiende openingstreffer. De Bruin legde zoveel effect in z'n vrije trap dat de Rijswijkse doelman Hans Palm de bal van z'n borst moest laten stuiten. Gelegenheidsspits Aad Veltkamp was ter plaatse om in te tikken: 0-1. Oranjeplein was daarna nog tweemaal dicht bij een doelpunt. Vrije trappen van John de Bruin vormden de aanleiding: doelman Palm redde een keer prima en had eenmaal geluk dat niemand attent reageerde op een door hem losgelaten bal.
De problemen bij de thuisclub van trainer Wim Andriessen lagen gisteren overduidelijk in de aanval. De gelegenheidsaanvallers Larry de Keyzer en Roy Holman waren op hun best bij het hinderen van opkomende verdedigers, aanvallend kwamen zij te kort. Spits Cees van Hemert kwam mede hierdoor nauwelijks in het spel voor.
Halverwege de tweede helft werd hij wel goed aangespeeld. Oranjeplein-verdediger Cook Houwaart was er verantwoordelijk voor. De jonge back zag van Hemert over het hoofd toen hij op zijn doelman wilde terugspelen. Keeper Ed Gerritsen bracht even redding door de spits bij de voet te pakken, maar Ton Key benutte de strafschop: 1-1. Het betekende niet alleen de gelijkmaker, maar tevens de persoonlijke bekroning voor de Rijswijkse middenvelder, die zich onder andere onderscheidde met enkele goede afstandschoten.
Haagsche Courant, 28 september 1981.
LFC 2-Oranjeplein 23-2
Oranjeplein 4-Rijswijk 61-6
22 november 1981Quick (H) 1-Oranjeplein 12-0
Quick behaalde in een sportieve ontmoeting een verdiende 2-0 zege op Oranjeplein. Dat nu toch wel opnieuw degradatiezorgen gaat krijgen.
Roodenburg 3-Oranjeplein 27-0
Vogel 2-Oranjeplein 35-0
Oranjeplein 4-RVC 62-4
Oranjeplein 5-Taurus 52-0
14 februari 1982ADO 1-Oranjeplein 15-3
ADO stond in de derby tegen Oranjeplein drie keer op achterstand, maar sleepte er uiteindelijk toch een 5-3 zege uit. In de eerste helft gaf Fred Nolten Oranjeplein tweemaal de leiding en kwam ADO via Iwan Lionar (kopbal) en Carlo Roeleveld langszij. Tien minuten na de rust scoorde Fred Nolten opnieuw, maar ADO kwam weer terug. Bert Blans maakte gelijk. Ad Groenewold gaf de Zuiderparkers de leiding en in de laatste minuut zorgde Iwan Lionar voor 5-3.
Haagsche Courant, 15 februari 1982.
28 maart 1982Oranjeplein 1-Vredenburch 12-1
Oranjeplein en Vredenburch hebben het dit jaar niet gemakkelijk. Door diverse factoren belandden beide ploegen in de onderste helft van de derde klasse en daarom was de ontmoeting tussen deze twee clubs gisteren van groot belang. Oranjeplein zegevierde met 2-1. Dat was terecht, want de formatie van trainer Chiel Oostdam was beter. Vredenburch, dat het vooral van hard werken moet hebben, kon namelijk - in de overigens sportieve ontmoeting - veel minder vaak cht gevaarlijk worden.
Het voornaamste doel van Oostdam is Oranjeplein te behoeden voor degradatie. Na het vertrek van trainer Bertus van Spronsen en de daarmee gepaard gaande leegloop van spelers, heeft de Haagse ploeg een zeer smalle selectiegroep overgehouden. Daarom moet Oostdam veel met jeugdspelers werken en is de aanwezigheid van John Nieuwenburg en John de Bruin ng meer een bittere noodzaak geworden.
Want ook nu moest dit duo het weer maken voor Oranjeplein. John Nieuwenburg, die nooit met de groep traint omdat hij amper nog normaal kan lopen door een slepende enkelblessure, stond in de spits. John de Bruin fungeerde in de eerste helft als rechterspits en in het tweede bedrijf ruilde hij met collega Fred Nolten, die voor de pauze nauwelijks werd aangespeeld en na de rust wanhopig faalde.
De Bruin en Nieuwenburg maakten het de verdediging van de Rijswijkers - waar de actieve Floor Klein als rechterverdediger stond opgesteld - dus erg lastig. Toch had met name De Bruin veel meer kunnen aanrichten als hij meer op het doel had geschoten. Te vaak kwam hij in een door hemzelf geschapen goede positie en schoof hij de bal af, terwijl hij juist verwoestend - want dat kan hij - had moeten uithalen. En omdat Oranjeplein de kansen niet goed benutte, werd het in het laatste kwartier nog aardig spannend.
VREEMD
Het scoreverloop was trouwens vreemd. De eerste helft leverde aan beide kanten weinig echte doelrijpe kansen op. Voor Oranjeplein waren er mogelijkheden voor Henk Nieuwenburg (schot) en John de Bruin (kopbal). Vredenburch was dicht bij een treffer toen eerst Rob Raimond en later Joop Holtkamp "grabbeldoelman" Ed Gerritse op de proef stelden.
En na de pauze was het ineens raak. Na vier minuten mocht John de Bruin van elf meter raak schieten, na een handsbal van spits Harry van Dorp, die overigens even later een droomkans zou laten liggen. Nauwelijks twee minuten later was de stand alweer gelijk toen Arie de Kruijk vanaf de rand van het strafschopgebied hard uithaalde: 1-1. Maar terwijl Vredenburch nog stond na te genieten van de snelle gelijkmaker, zorgde Nolten met een goede kopbal voor een voorsprong van de thuisclub.
Trainer Rob Bens van Vredenburch probeerde nog wat met twee wissels - Schutte en Polman voor De Kruijk en Van Dorp - en inderdaad kwam Oranjeplein nog even in de problemen. Een kopbal van Ton Steijn werd door Gerritse op een hoogst merkwaardige manier nog ternauwernood uit het doel geslagen. Oranjeplein was daarmee niet uit de zorgen, hoewel concurrent Vredenburch nu wel op een achterstand van twee punten werd gezet. Want degraderen wil men - zoals gemeld - niet. Zeker Chiel Oostdam niet, al heeft hij volgend seizoen niets meer met Oranjeplein te maken. Het bestuur meldde vorige week niet meer met Oostdam te willen verder gaan. Oostdam: "Ze zeggen dat ik te lief ben. Ik praat inderdaad met iedereen. Ik begrijp de kritiek niet helemaal en vind het jammer mijn werk hier niet te kunnen afmaken. Bovendien ben ik zeer laat op de hoogte gebracht. Er zijn nu niet zo veel clubs meer vrij ".

Bij Oranjeplein is dus volgend seizoen weer een vacature. Geruchten doen inmiddels de ronde en de naam van Bertus van Spronsen is in dat verband al weer hier en daar te horen. Geruchten?
DENNIS MULKENS
Binnenhof, 29 maart 1982.
4 april 1982Tonegido 1-Oranjeplein 13-1
In een aantrekkelijke wedstrijd behaalde Tonegido een belangrijke overwinning op Oranjeplein. In de eerste helft werd niet gescoord. Daarna werd het door Ton Bekkering 1-0, maar John de Bruin maakte gelijk. In het laatste kwartier sloeg Tonegido toe en brachten Bert van Elleswijk en Paul van Oosten de stand op 3-1.
Haagsche Courant, 5 april 1982.
9 mei 1982LDWS 1-Oranjeplein 11-3
Het reeds gedegradeerde LDWS gaf Oranjeplein de overwinning niet cadeau. Fred Nolten opende voor de gasten de score, waarna Bart v.d.Weijden gelijk maakte. John de Bruin, die eerste een strafschop miste, schoot Oranjeplein in de tweede helft naar 1-3. De zege kwam echter te laat om nog te kunnen ontsnappen aan degradatie.
Haagsche Courant, 10 mei 1982.


Eindstand seizoen 1981-1982 van de 3e klasse A KNVB West II
ADO 12215523543-20Kampioen en promotie
Quick (H) 12212372743-25
Tonegido 12210572537-27
UDO 1229762543-35
VVSB 1229672438-33
LFC 1227872238-34
Celeritas 12261062243-42
Rijswijk 1226882026-30
HBS 1225981927-31
Vredeburch 12283111926-35
Oranjeplein 12255121525-49
LDWS 12227131118-46

Oranjeplein 1 en LDWS 1 degraderen naar de 4e klasse KNVB


Eindstand van het seizoen 1981-1982 van de reserve 4e klasse A KNVB
SJC 22214533344-18kampioen en promotie
SC Lisse 22212733155-28
LFC 22210752745-35
DOCOS 3228682242-37
Roodenburg 3227782147-31
Altior 2228592138-39
ASC 2226882033-40
Laakkwartier 22284102034-44
De Postduiven 2226791929-40
VUC 32266101815-26
Oranjeplein 22282121835-57
Texas-DHB 22246121433-65degradatie
48. Het seizoen 1982-1983.

Op de algemene ledenvergadering, gehouden in de kantine van de v.v.Oranjeplein, werd het volgende bestuur gekozen:
Voorzitter: G.v.Gerven
Secretaris: P.Moes
Penningmeester: G.Houwaart
Commissarissen: A.Houwaart, H.Nieuwenburg, J.Nieuwenburg, H.Rademakers, J.Tetteroo en W.L.Zwalve.


Door het bestuur werden de volgende senior- en jeugdteams ingeschreven en als volgt ingedeeld:
Senioren
1e elftal in de 4e klasse D van de KNVB
2e elftal in de reserve 4e klasse C van de KNVB
3e elftal in de reserve 3e klasse I van de HVB
4e elftal in de reserve 3e klasse H van de HVB
5e elftal in de reserve 4e klasse F van de HVB

Jeugd
B-klassers, C-klassers, D-klassers, E-klassers en F-klassers


Het lag in de bedoeling, dat we in de loop van het seizoen 1982-1983 zouden verhuizen naar de velden en het clubgebouw in Groenendaal Noord aan de Buurtweg.


Hieronder wellicht een van de laatste foto's genomen bij het hek aan de Verlengde Waalsdorperweg.

Vlnr: Loek Houwaart, Jan Tetteroo, Gerrit van Gerven en Arie Houwaart


Voor het seizoen 1982-1983 kon als trainer van de selectie de heer J.Dahrs worden aangetrokken. J.Dahrs speelde als semiprof voor Scheveningen Holland Sport en was het vorige seizoen trainer van de Leidse zaterdag 1e klasser RCL. De afspraak was dat hij voor slechts het seizoen 1982-1983 de selectie zou trainen.

De voorbereidende werkzaamheden van de nieuwbouw vroegen steeds meer tijd van het bestuur. Door het bestuur werd besloten om vrijwillig BTW-plichtig te worden, opdat de BTW besloten in de bouwsom kon worden teruggevorderd van de fiscus. De tegenprestatie was echter wel, dat de komende jaren de BTW besloten in de kantineomzet moest worden afgedragen.

In november kon de eerste paal de grond in en Arie Houwaart had de eer om deze werkzaamheden te mogen verrichten.

In de maand december werd het St.Nicolaasfeest voor de jeugd in de kantine gevierd.

Tijdens de Paasdagen werden de traditionele jeugdtoernooien georganiseerd.


Hieronder een foto van Oranjeplein 4 genomen in oktober 1982.

Staand vlnr: Joop Keijzer, S.Berefinger, Cees v.d.Wilden, Aad Tuit, Ben Nieuwenburg, Nas Holstein en Piet Hoorn.
Zittend vlnr: Loek Houwaart, Jan Nieuwenburg, Chiel de Jager, Theo v.d.Geer, Henk v.d.Sluis, Eef Holstein en NN.


Hieronder een aantal foto's van de bouw van het clubgebouw vanaf het prille begin tot aan de eerste oplevering.Arie Houwaart gaat de eerste paal heien.De eerste paal wordt nu echt geslagen.De fundering van het nieuwe clubgebouw met het zicht op het veld van Tamuvona.De wanden en deuren worden gesteld.Er zijn al enkele dakspanten geplaatst.De muren worden gemetseld.Met het straatwerk is reeds een begin gemaakt.Jan, Sien en Thea Nieuwenburg gaan een kijkje nemen.Het Oranjeplein ligt toch bij de Koningstraat en niet in Wassenaar!KOSTEN NIEUWBOUW v.v. ORANJEPLEIN (bedragen in guldens)
UITGAVEN:
OMSCHRIJVING BEGROTINGUITKOMST
Aannemer 534.300525.100
Eigen werkzaamheden:loon73.50074.300
derden/materiaal66.70086.600
Constructeur 7.5007.500
Directiekosten 78.50083.200
Grondonderzoek 1.8001.800
Algemeen: leges, bouwrente, etc. 12.60031.700
Voorzieningen speelveld (verlichting, dug-outs) PM19.500
-------------------------
Totaal 775.000829.700
=========================


DEKKING:
OMSCHRIJVINGBEGROTINGUITKOMST
Overname kleedkamers door Gemeente342.900345.000
Schadevergoeding oud clubgebouw105.80099.600
Subsidie Gemeente83.40083.400
Subsidie NSF30.00040.000
Subsidie Isolatie2.500nihil
Vooraftrek BTW58.70060.300
Zelfwerkzaamheid73.50074.300
Eigen middelen5.7001.600
Lening72.500125.500
----------------------------
Totaal775.000829.700
============================


De zelfwerkzaamheden bestonden o.a. glas- en schilderwerk, grond- en straatwerk, voegwerk, hang- en sluitwerk, maken van buffet en bar, keukeninrichting, plafonds en systemen, etc.
Totaal werden er door de vrijwilligers 4.245 uren besteed aan de nieuwbouw, dat komt neer op ruim 530 mandagen. Een uitzonderlijke prestatie van die mensen.


En zo kon eindelijk op 11 maart 1983 het clubgebouw feestelijk worden geopend.Wethouder Piet Vink gaat met een fles champagne het clubgebouw dopen.De fles sloeg tegen de muur in stukken uiteen.

Vlnr: Wim Bakker, Piet Moes, Piet v.d. Hoek, Ben Reijman, Gerrit v.Gerven, Wethouder Piet Vink, Loek Houwaart en van de Gemeenteraadsfractie van de VVD mevr. A.Blokpoel-Lotsey.


De bestuursleden luisteren aandachtig of zijn met hun gedachten bij de oude clubtent.

Vlnr: Piet Moes, Loek Houwaart, Jan Nieuwenburg, Henk Nieuwenburg, Arie Houwaart, Piet v.d.Hoek (gedeeltelijk zichtbaar) en P.K. v. Aken.


Aanbieding van 'n vlag door P.K.v.Aken met echtgenote aan voorzitter G.v.Gerven.

De ere-voorzitter van de v.v.Oranjeplein P.K.v.Aken deed nog even z'n woordje.Gezellige onderonsje P.K.v.Aken, G.v.Gerven en Rinus v.d.Hoek.Wethouder Piet Vink overhandigde 'n kado aan voorzitter G.v.Gerven.Wethouder Piet Vink houdt zijn speech.De barmensen stonden paraat Sien Nieuwenburg, Iek Mars, Nel Moes, Ad Houwaart (hoofd alleen zichtbaar), Claar Houwaart, Jan Stoet en .v.Rijn.Nog meer barmensen Ad Houwaart, Hans Rademakers en Jan Stoet.Onderonsje van Wethouder Piet Vink en z'n assistent, rechts de echtgenote van de heer Vink en op de rug gezien mevr. A.Blokpoel-Lotsey.De vlag moet nog even in vol ornaat worden getoond.Nogmaals enige bestuursleden.Na alle feestelijkheden, toespraken en kado's moest toch weer de balans aan het einde van het seizoen worden opgemaakt. De eerstelingen onder leiding van trainer Jan Dahrs hadden zich weten te handhaven in de KNVB. Het tweede elftal moest helaas afscheid nemen van de KNVB en degradeerde naar de Reserve Hoofdklasse van de HVB. Er konden na afloop van het seizoen geen kampioenen worden begroet.


Zomaar wat uitslagen en/of verslagen van wedstrijden:
Senioren
26 september 1982DWO 7-Oranjeplein 35-2
Duindorp SV 6-Oranjeplein 41-0
Tamuvona 4-Oranjeplein 51-6
3 oktober 1982BEC 1-Oranjeplein 10-0
In Delft waren beide ploegen niet in staat de doelverdedigers Jan Smits en Hans v.d.Elst voor problemen te stellen.
Laakkwartier 3-Oranjeplein 23-0
24 oktober 1982DWO 1-Oranjeplein 12-1
Oranjeplein leed een onverdiende nederlaag bij de koploper uit Zoetermeer. Henk Houwaart bracht de hagenaars op voorsprong, maar Fred Rademaker en Peter Hydra (strafschop) beslisten de strijd in hun voordeel.
Haagsche Courant, 25 oktober 1982.
21 november 1982DCL 1-Oranjeplein 10-0
Oranjeplein kwam tegen hekkensluiter DCL niet verder dan een 0-0 gelijke stand.
20 maart 1983Tediro 1-Oranjeplein 14-1
Oranjeplein kreeg in Rotterdam geen voet aan de grond. Pas bij een 3-0 achterstand kon Henk Nieuwenburg tegenscoren.
Cromvliet 2-Oranjeplein 11-1
Oranjeplein 3-Rijswijk 63-1
Oranjeplein 4-Spoorwijk 53-1
Oranjeplein 5-Oliveo 102-0
17 april 1983Oranjeplein 1-DWO 10-3
Oranjeplein-doelman Hans van der Elst was kansloos bij de drie schitterende Zoetermeerse treffers.
Oliveo 2-Oranjeplein 21-0
1 mei 1983De Postduiven 3-Oranjeplein 25-1


Oranjeplein 4 in maart 1983.

Staand vlnr: NN, Joop Keijzer, Henk v.d.Sluis, S.Berefinger, Wim Nieuwenburg, Cees v.d.Wilden, Nico Opperman.
Zittend vlnr: Nas Holstein, Loek Houwaart, Giel de Jager, Theo v.d.geer, Jan Nieuwenburg
In cirkel: Wim Nieuwenburg Sr.


Eindstand seizoen 1982-1983 van de 4e klasse D KNVB West II
Scheveningen 12214533355-19Kampioen en promotie
DWO 12212552943-27
Tediro 12210572529-23
Nieuwerkerk 1229672430-24
TOGB 1229672426-22
BEC 12271052429-30
Hoekv Holland 1228682226-35
Oranjeplein 1227872230-28
RKSVM 1228682226-29
Delft 12255121518-32
DCL 12254131418-36
ADS 12226141015-40Degradatie


Eindstand van het seizoen 1982-1983 van de reserve 4e klasse C KNVB
DSO 22015323344-18kampioen en promotie
Tonegido 22013523137-15
Oliveo 22012532944-26
Olympia 2209652438-23
De Postduiven 2207672040-36
Voorburg 2207581926-28
VCS 32063111525-41
Cromvliet 22062121427-31
Westerkwartier 22044121229-37
Laakkwartier 32036111220-45
Oranjeplein 22035121119-49degradatie

Oranjeplein 2 degradeerde naar de reserve Hoofdklasse HVB.


Naar seizoen 1983-1984